Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Daniel Petr – Sestra smrt

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Daniel Petr napsal před pěti lety knihu Straka na šibenici (recenze zde). V kontextu české literatury šlo o originální román, propracovaný a poutavý. Jeho nová kniha Sestra smrt vzbuzovala zvědavost. Bude taky tak dobrá?


knihaZatímco se Straka na šibenici jen zlehka dotkla detektivního žánru, nenápadně a decentně, jen tak, aby ozvláštnila děj, Sestra smrt je již plnohodnotným detektivním románem. Jak napovídá podtitul Severská krimi ze severu Čech, nechal se autor inspirovat kdysi originálním a oblíbeným subžánrem, vyznačujícím se brutalitou zločinu a osamělým detektivem, a snaží se ve své knize tuto stopu sledovat.

Hlavním hrdinou se stal vyšetřovatel Václav Rákos, ocitající se z nějakého důvodu v Rumburku. Jeho manželka je na nějaké konferenci a syn spí v pokoji penziónu v obci Křinice. Začátek, v němž se těžko hledá Rákosova motivace k tak absurdnímu jednání, negativně poznamená celý další obsah knihy.

Daniel Petr kombinuje románovou postavu detektiva, pracujícího na vlastní pěst, individualisty, který by se v policejní praxi nemohl uplatnit, se známými případy, které před nějakou dobou otřásaly českou společností. Podle jednoho z nich je román i nazván – sestra, obviněná ze zabití pacientů v rumburské nemocnici, které dal některý z novinářů jméno sestra smrt.

Autor se však neomezuje jen na tento případ, kombinuje a zapojuje do svého románu další reálie. Metanolovou kauzu i dozvuky válečných zločinů v Jugoslávii. Snaha o to, aby do sebe vše zapadlo, je násilná, což není chyba autorova zpracování, ale počátečního záměru.

Daniel Petr chtěl napsat detektivku se severským nádechem a to se mu podařilo. Otázkou zůstává, zda by se měl autor, který prokázal schopnost originálního pohledu na svět v knize Straka na šibenici, pouštět do detektivky, jakých už byly napsány celé stohy. Ale budiž. Není originální, ale je dobře napsaná a jako odpočinkové čtení ideální. V tom případě se není potřeba zabývat pravděpodobností chování postavy Václava Rákose nebo interpretací smrtí pacientů v rumburské nemocnici.


Sestra smrt
Autor Daniel Petr
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 342
ISBN/EAN 978-80-7577-455-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení