Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Milan Dušek – Před a po zatmění

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Vražda vlivného podnikatele a starosty v jedné osobě odstartuje celou řadu dalších událostí, které zaměstnávají vyšetřovatele městečka Újezd. Už na první pohled čtenář pozná, že příběhem se potáhnou motivy politiky, touhy po moci a penězích. Tak začíná detektivka Milana Duška Před a po zatmění.



Zkušený autor Milan Dušek vydal další knihu ze série detektivek, v níž hlavní roli hrají vyšetřovatelé Bém, Málek a Dudová. Podobně jako Vraždy v Midsomeru, zpochybňující možnost existence života v tomto místě, i série Duškových detektivek nastoluje otázku, zda v Újezdu ještě někdo žije, nebo se už všichni povraždili. Ale vážně, autor si vytvořil své vlastní místo, prostor, v němž se jeho detektivky odehrávají. Čtenář tak opakovaně vstupuje do známého prostředí a může se plně soustředit na děj.

Společnost Rotace, transformovaná z vojenské posádky, přijde jedním přesným výstřelem o svého většinového majitele. Kolem ní se všechno točí, z tohoto hlediska je její jméno zvoleno velmi trefně. Autor se od začátku netají tím, že v knize půjde zejména o vlastnictví lukrativní firmy. Ve městě se začínají objevovat podezřelí lidé, bezohlední násilníci. Dějí se však věci, které nelze jednoznačně připsat právě jim.

Kniha Před a po zatmění je klasická detektivka, nestojí na košatém ději s mnoha odbočkami a paralelními ději. Přímočarost a sevřenost je hlavním rysem Duškových detektivek. A nejen Duškových, v českém prostředí tento typ knih zůstal velmi populární, a to i v nelehké konkurenci mnohastránkových detektivních románů. Pokud už srovnáváme oba subžánry, je potřeba zmínit i šokující popisy zrůdných zločinů, používané zejména v severské krimi. Lehce přitvrdil i Milan Dušek, ale jde spíše o důsledek zvyšující se brutality zločinů v reálném světě.

Realita je dalším důležitým rysem detektivek z Újezdu. Žádný osamělý detektiv, pracující na vlastní pěst, ale dobře spolupracující skupina, využívající fungující organizaci policejního týmu. Hlavním hrdinou není omšelý alkoholik, ale úplně všední lidé. I když Milada Dudová zápasí se svou neujasněnou sexuální orientací, nejde o něco, co by čtenáře provokovalo.

V příběhu není nic, co by se nemohlo stát, o podobných případech se můžeme dočíst v novinách, na internetu, neustále se o nich hovoří v televizi. Milan Dušek je jen zobecnil, zařadil je do logického celku, aby měl příběh zajímavý děj. Text stojí především na dialozích, autor se příliš nezdržuje popisem marginálních situací či krás okolní krajiny, i když – jak název napovídá – je situován do období vzácného astronomického úkazu. Ten symbolicky dělí děj na dobu zločinů a jejich vyřešení.

Dialogy jsou svižné, nenudí, jediným záporem jsou občasné šroubované výrazy, kterými jsou postiženy prakticky všechny postavy. To je ale styl Milana Duška a jeho čtenáři už jsou na něj zvyklí.

Kniha Před a po zatmění je napsaná s nadhledem autorem, který má bohaté zkušenosti. I když by se mohlo zdát, že detektivky, odehrávající se ve stejných kulisách a se stejnými hrdiny, nemohou být ničím originální, jde o čtení, které ve volném čase člověk ocení jako dobrou relaxaci. K tomu přispívá nejen srozumitelnost a nekomplikovanost, ale i to, že není odtržené od reality.


Před a po zatmění
Autor Milan Dušek
Nakladatelství Oftis
Místo vydání Ústí nad Orlicí
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 232
ISBN/EAN 978-80-7405-434-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení