Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Dmitrij Rus – Hraju, abych žil 2 – Klan

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Dmitrij Rus pokračuje ve druhém dílu série Hraju, abych žil přesně tam, kde v tom prvním skončil. Kniha s podtitulem Klan nabízí příběh odehrávající se ve stejném duchu jako první část, ale rozvětvuje ho do daleko větších měřítek.

 

 

Když jsem poprvé narazil na žánr LitRPG, který si u nás teprve chvíli získává prostor, hned mě zaujal svou originalitou a novými možnostmi. Fantasy knih už máme opravdu mnoho, gamebooky mají nejlepší léta rovněž za sebou, takže příchod nového subžánru byl více než vítaný.

Zřejmě jste už četli první díl a jestli ne, rychle shrnu, o čem to celé vlastně je. Jiný svět je online hra na hrdiny, která se přiživuje zejména na moderní virtuální realitě. Ovšem nenabízí jen možnost zapařit si ve volném čase, ale zároveň vás může zcela pohltit. Doslova! Někteří hráči se totiž mohou stát vtaženými, jejich mysl se dostane do herní postavy a tím získávají nesmrtelnost. No řekněte, kdo by to nechtěl. Stále ovšem musejí získávat nové zkušenosti, budovat si postavení a sbírat důležitou výbavu.

 

V prvním díle se čtenáři seznámili s celým světem a jeho hlavní postavou Glebem. Sledovali jeho vtažení do hry a postupné objevování nových možností, levelování a získávání nových spojenectví. Druhý díl plynule navazuje na ten první. Zásadní změnou je samozřejmě fakt, že už nesledujete začátečnický vývoj postavy, ale zkušeného válečníka s mnoha zkušenostmi. Samotný děj jde mnohem hlouběji, takže může být pro někoho i lehce složitější.

 

Glebovo sebevědomí díky postupnému zlepšování postavy stoupá a neklade si proto vůbec malé cíle. Zakládá svůj vlastní klan, získává hrad a hledá nové možnosti. S tím samozřejmě přicházejí i noví nepřátelé, kteří usilují o jeho život. Nebo alespoň o zabití jeho postavy, vzhledem k nesmrtelnosti ve hře.

 

Opět se dočkáte řady bojů, zajímavých nových jedinců i starých známých. Jak už tomu u online her bývá, samotných postav je poměrně velké množství a nabízejí rozličné schopnosti i vzhled. Setkáte se s pekelným psem, trollkou, drakem i temnou kněžkou. Jakkoliv to může vypadat, že samotný děj bude trochu splácanina, tak rozhodně tomu tak není. Naopak je velice slušně promyšlený a zaujme jistě i nehráče.

 

Na druhou stranu pro věčné pařmeny bude tato kniha přece jen o hodně zajímavější a může inpirovat ke čtení i zaryté nečtenáře. Právě tohle by mohl být její hlavní klad.  Řada kluků a holek zaseklých u počítačů nebo konzolí by totiž jinak do ruky knihu ani nevzala. Ale co když v ní najdou svůj oblíbený herní svět? Lehce je to může přivést k dalším literním žánrům a třeba nakonec vymění počítačové hry za knihu.

 

Klan pokračuje přesně tam, kde první díl této série začal. Nabízí sice nové postavy a události, ale veskrze prostě navazuje na započatý děj a nepřináší příliš mnoho změn. Kniha je poměrně čtivá, nabízí velké množství akce a nebojí se ani propojit svět fantasy se současností. Žánr LitRPG je rozhodně jednou z nejzajímavějších věcí, která se na fantasy scéně objevila. K nám se samozřejmě dostává trochu se zpožděním, ale o to více má možnost se prosadit u současné generace počítačových hráčů a čtenářů fantasy. 


Hraju, abych žil 2 – Klan
Autor Dmitrij Rus
Překlad Václav Štefek
Nakladatelství Fragment
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 320
ISBN/EAN 978-80-253-3595-6
Ediční řada Hraju, abych žil

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení