Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Becky Albertalli – Podělaným navrch

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Becky Albertalli patří v žánru Young Adult mezi známé spisovatelky díky svému debutu Probuzení Simona Spiera, jehož filmová adaptace za několik dní dorazí do kin. Čeští čtenáři se také konečně dočkali autorčiny druhé knihy s názvem Podělaným navrch. Příběh pojednává o sedmnáctileté Molly, která se už šestadvacetkrát zamilovala, ale na svůj první polibek teprve čeká...


knihaMolly není zrovna štíhlá, a tak radši vytváří dekorace podle návodů na Pinterestu, než aby chodila na večírky nebo nakupovala oblečení. Nikdy neměla přítele ani nedostala pusu a její sestra Cassie se rozhodne, že je na čase s tím něco udělat. Ale aby toho nebylo málo, kluci se na obzoru objeví hned dva. Jenže co když Molly zkrátka nevěří, že by se do ní mohl někdo skutečně zamilovat?

Becky Albertalli opravdu umí psát pro mladé dospělé. Její kniha citlivě popisuje dospívání a zároveň se zabývá velkým množstvím důležitých témat. Molly nemá zrovna míry modelky, nemá ráda, když její váhu někdo zmiňuje, ale přesto ráda jí a hezky se obléká. Nadváhu hlavní hrdinky autorka pojala opravdu taktně a stejně tak dokázala vložit do příběhu téma LGBT. Molly a Cassie totiž mají dvě maminky, které společně tvoří opravdu krásný pár. Becky Albertalli dokázala homosexuální vztah vyobrazit jako běžné partnerství dvou zamilovaných lidí, kteří založili rodinu. Díky této knize se tedy s LGBT můžou seznámit i mladí lidé, na které titul cílí.

Takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, ale je to pravda. Nikdo mě nikdy neodmítnul. Ne přímo. Nikdy jsem k tomu nikomu nedala příležitost.
Taky jsem nikdy nikoho neodmítla já.
A to je možná ještě divnější než skutečnost, že jsem nikdy nedostala pusu. Přinejmenším jsem si jistá, že to spolu všechno nějak souvisí.
(Str. 59)

Podělaným navrch patří mezi knížky, které pohodlně přečtete za jeden večer a dokážou vykouzlit úsměv na tváři. Na první pohled se jedná o milé oddechové čtení, může se ovšem stát, že uroníte pár slz. Ne proto, že by snad příběh skončil špatně nebo se stalo něco smutného, ale kvůli postavám. Becky Albertalli totiž napsala svou knihu tak, aby se čtenářky dokázaly s hlavní hrdinkou ztotožnit. Pak nelze zabránit tomu, že všechno prožíváte spolu s ní, což se ovšem může ukázat jako emocionálně dost náročný zážitek.

Molly ale rozhodně není jediná dobře vykreslená postava – naopak! Každý čtenář i čtenářka si jistě najde svého oblíbence, protože Becky Albertalli nepominula snad ani jedinou postavu. Nikoho necharakterizuje jen jedna jednoduchá věta a každý charakter, který se v příběhu objeví, má nějakou váhu a ději něco přináší.

Podělaným navrch nemá tak docela hlavní zápletku, spíše máte možnost nahlédnout do života Molly a její rodiny. Autorka píše velmi poutavě, takže není třeba bát se nudných pasáží – nic takového se do knihy nevešlo. Naopak je třeba pochválit skvěle propracované vztahy mezi jednotlivými postavami. Nejen ty romantické, ale i ty rodinné a přátelské se autorce povedlo vyobrazit opravdu realisticky, takže čtenář může mít chvílemi pocit, že postavy zná ve skutečném životě.

„Co nejhoršího by se mohlo stát? Že tě odmítne? No a co? Prostě půjdeš dál a zabouchneš se po osmadvacátý.“
Jít dál. No a co.
Ale když kluk ví, že se vám líbí, je to příšerné. Jako kdyby byl oblečený a já před ním úplně nahá. Jako kdybych měla najdenou srdce mimo tělo a kdykoli se mu zachce, může po něm sáhnout a zmáčknout ho.
Tedy, pokud bych se mu taky nelíbila.
(Str. 126)

Pokud hledáte odpočinkové čtení se sympatickými postavami, se kterými se dokážete ztotožnit, je Podělaným navrch pro vás to pravé. Becky Albertalli svou knihu propracovala do nejmenších podrobností a v rámci žánru jí zkrátka nelze nic vytknout. Nečekejte od ní komplexní společenský román, ale zkrátka jen příběh o dospívání a prvních láskách. Pak budete jistě naprosto spokojení s tím, co si pro vás autorka připravila.


Podělaným navrch
Autor Becky Albertalli
Překlad Kateřina Stupková
Nakladatelství Yoli
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 280
ISBN/EAN 978-80-7549-640-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení