Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Václav Franc – Povídky z děravé kapsy

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
knihy

Pokud vám název Povídky z děravé kapsy něco připomíná, není to náhoda. I když Karel Čapek už nepatří mezi soudobé autory, mnoho jeho myšlenek má univerzální platnost a jeho styl často láká k napodobování. Václav Franc ovšem Čapkův styl nezneužívá, hlásí se k němu s obdivem a pokorou.


Sbírku otevírá povídka Cesta na Dobříš. Pokud čtenář nepochopil podstatu knihy z jejího názvu, jméno Mejzlík ho na pochybách nenechá. A pokud by snad ani to nestačilo, vizitka z Čapkova muzea slouží jako stoprocentní potvrzení.

Václav Franc využívá všechny atributy Čapkových Povídek z jedné i druhé kapsy. Především jde o způsob vyprávění, zdůrazňující shovívavost k lidským chybám, které patří neoddělitelně k našemu životu, i jeho způsob stavby textu bohatý na synonyma. Samozřejmě, že se lépe navazuje na styl takto výrazného autora.

Některé povídky však vybočují z řady, například Potomci z Hepteridy představují poctu Ludvíku Součkovi, který ovlivnil mnoho čtenářů autorovy generace. Blackout a Antonín Dvořáček zase navazují na aktuální případy záměny dětí v porodnici.

Autorovo povolání (zubní lékař) se na tématech povídek výrazně podepsalo, a tak se čtenář může seznámit se Zubní záhadou či jinými taji stomatologické ordinace. Že je zdravotnictví studnou námětů pro zpracování dokazuje i povídka Zvláštní nádor invidiaom, který sice nečerpá z oblasti stomatologie, ale z obecného lékařství.

Do poměrně útlé knížky se vešlo přes dvacet povídek, což svědčí o stručnosti, s jakou se autor dokáže vyjádřit. Texty většinou směřují do vtipné pointy – to je jeden ze základních rysů Francových povídek. Autor se velkým obloukem vyhýbá tragédii nebo melancholii, což je v kontextu současné české povídkové tvorby spíš čestná výjimka.

Humor v literatuře není jednoduchá věc, snadno lze sklouznout ke křečovitosti nebo trapnosti a hranice je pro každého člověka někde jinde. Humor Václava France je jemný a vkusný, neurazí, ale zpravidla ani nevyvolá hurónský smích. Nejvýstižnější je pro něj výraz „úsměvný“, vyvolávající příjemný pocit lehkého pobavení.

Velmi výstižně je zvolený formát knihy, malý rozměr umožňuje lehce knížku strčit do kapsy – pokud možno ne děravé – a kdykoliv si jednu či dvě povídky přečíst v autobuse nebo v čekárně u zubního lékaře.

Název: Povídky z děravé kapsy
Autor: Václav Franc
Vydavatel: Tribun EU s.r.o
Vydání: 1.
Rok vydání: 2018
ISBN: 978-80-263-1391-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení