Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Tim Weaver – Němé oběti

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Jakým způsobem byste reagovali, kdybyste zjistili, že váš přítel, ke kterému vás váží velmi intenzivní zážitky z předchozích vyšetřování, se pořád snaží přijít na kloub věci, jež ho stála kariéru? Pokusili byste se ho odradit nebo by mu nakonec v pátrání pomohli? A co pak v situaci, kdy byste zjistili, že se onen přítel, balancující na pokraji psychického i fyzického kolapsu, záhadně ztratil? Zřejmě byste ho začali hledat, a to i v případě, že byste nebyli specializovaným soukromým detektivem na pátrání po odložených případech zmizelých osob.

Colm Healy, kdysi elitní detektiv Metropolitní policie, dnes zkrachovalá existence, se již v knihách Tima Weavera objevil. Ačkoliv jeho přátelství s hlavním hrdinou románu Davidem Rakerem není úplně standardní, stále se dá říct, že se navzájem nikdy nenechají na holičkách. Healymu obrátil život naruby případ brutální vraždy mladé matky a osmiletých dvojčat, protože nikdy nedokázal dopadnout pachatele toho ohavného a naprosto nepochopitelného zločinu. Záhadný vrah připravil o život osamělou matku s jejími dětmi a zároveň s tím detektiva (nikoliv programově) o kariéru i o rodinu. Pouze David Raker je schopen se vcítit do Healyho pohnutek a snaží se mu pomoci vše dotáhnout do zdárného závěru. Zpočátku ne úplně dobrovolně pomůže Healymu najít volné konce příběhu a vydá se s ním po stopách několik let starého zločinu. Jako již tolikrát v podobných případech se ale potvrdí, že klidná voda skrývá pod hladinou zrádné skály a tůně, o které a ve kterých se jeden může smrtelně zranit nebo utonout.

Němé oběti jsou zatím pravděpodobně nejzásadnější Rakerův případ. Vyšetřování a hledání příčin událostí, které se ho dotýkají osobně a o nichž neměl na počátku vyšetřování ani tušení, ho budou stát mnoho sil a pravděpodobně ho navždy změní. Nezbývá než doufat, že se s tím nakonec vyrovná stejně jako s jinými katastrofami, které už se jeho životem přehnaly, a že bude dál schopen pomáhat druhým při hledání jejich ztracených blízkých. Němé oběti jsou již čtvrtou knihou z volného cyklu o soukromém vyšetřovateli Davidu Rakerovi a rozhodně neztrácejí napětí a originalitu zápletek. Soukromý život hlavního hrdiny vždy nenápadně dokresluje děj jednotlivých případů, aniž by rušil nebo znemožnil číst knihy jako samostatné romány. Přesto je pojítkem jednotlivých dílů a pomáhá udržet příběhy reálnými a uvěřitelnými.

Nakladatelství Mystery Press připravuje překlady a vydání dalších (i těch předchozích, počátečních a zatím česky nevydaných) dílů, takže se příznivci této knižní série mají na co těšit.


Němé oběti
Autor Tim Weaver
Překlad Alžběta Lexová
Nakladatelství Mystery Press
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 528
ISBN/EAN 978-80-88096-82-5
Ediční řada David Raker

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení