Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Andy Weir – Artemis

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Andy Weir okouzlil čtenáře po celém světě svou první knihou Marťan. Příběh o trosečníkovi na Marsu byl i zfilmován a fanoušci očekávali další Weirův román. Konečně se dočkali. A jaká je Artemis? Snese srovnání se slavným Marťanem?

 

artemisMarťan i Artemis mají mnoho společného. Nejen to, že se oba příběhy odehrávají mimo planetu Zemi, ale hlavně napínavý příběh a výborně prokreslené postavy. Hlavní hrdinka nové knihy Jasmína Bašarová není – na rozdíl od Marka Watneyho z Marťana – kladnou hrdinkou bez poskvrnky. Jazz žije na Měsíci od malička, a proto by pro ni vyhoštění na Zemi znamenalo katastrofu, i přesto si zahrává se zákonem a vystavuje se při dopadení takovému trestu. Jazz je, stejně jako Watney, extrémně chytrá, jen na rozdíl od hrdiny Marťana svoji genialitu využívá k přivýdělku v podobě pašování ilegálního kontrabandu.

 

Ale dost už srovnávání. Artemis je chytře napsaná detektivka, ve které hlavní hrdince držíte palce, aby to všechno přežila. A díky tomu, že není tak bezchybná, se s ní čtenář lépe ztotožní. Vždyť kdo v pubertě neporušil otcův zákaz a nezapálil si sem tam nějakou tu cigaretu? Pravda, Jazz to všechno dělá v extrémně hořlavém prostředí, kde je otevřený oheň zakázaný, ale i tak. Je to milá holka. 


Fungování měsíčního města má autor po technické i sociální stránce dobře promyšlené. Je vidět, že o městě na Měsíci důkladně přemýšlel. Jiná gravitace umožňuje zaměstnávat „slabé“ dívky jako kurýrky tunových zásilek. Dýchání čistého kyslíku má na lidský organismus své dopady a Weir s nimi počítá. Dokonce i měsíční měna má logický důvod a přeprava počítaná na kila také dává smysl. Vybudovat město, ve kterém by přežili lidé na tak nehostinném místě, je technologicky a finančně náročné, proto je logické, že nejluxusnější komoditou je prostor. Weir si vymýšlení těchto drobností jistě užil. 


Weir se ve své druhé knize drží osvědčeného konceptu, který ale v Artemis nefunguje tak bezchybně jako u Marťana. Mark Watney byl vzdělaný a NASA ho na misi důkladně připravila, proto bylo jeho všeználkovství uvěřitelné. Od holčiny, která stěží dostudovala střední školu, to moc uvěřitelné není. Jazz je sice nadprůměrně inteligentní, ale bez studia by tak vysoce odborné znalosti měla těžko. A její hlášky, že se to „pár hodin připravovala četbou textů na internetu“, také nezní příliš věrohodně. 


Jazz se při pašování zaplete do podrazu planetárních rozměrů, a jak už bývá zvykem u Weirových hrdinů, jejich plány jsou promyšlené, ale dost často nevyjdou. Prostředí Měsíce a absence vzduchu mimo město Artemis zvyšuje napětí příběhu a zároveň je atraktivní lokalitou. Weir nad životem v měsíčním městě asi hodně přemýšlel. Stejně tak má hodně promyšlené fyzikální, chemické i technické postupy. Tedy, zdá se, že je má promyšlené. Tyto detaily ocení spíše odborníci, pro laického čtenáře s humanitním vzděláním jsou nadbytečné. Nejen, že nepozná, zda je opravdu třeba vykonat to, co Weir ústy své hrdinky tvrdí, že je nutné vykonat, ale navíc tyto detailní popisy slitin a postupů brzdí děj.


Všechny tyto zádrhele a nesrovnalosti si ale uvědomíte až pár dní po dočtení knihy, protože Weir píše velmi čtivě a děj vás strhne svojí akcí a rychlostí. Čtivost a nápaditost se tomuto autorovi upřít nedá. 


Artemis
Autor Andy Weir
Překlad Michal Prokop
Nakladatelství Knižní klub
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 280
ISBN/EAN 978-80-242-6120-1
Ediční řada Edice světový bestseller

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení