Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Marta Rojalsová – Ta druhá

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Anna je člověk, který toho moc nenamluví, má pocit, že lidé okolo ní nejsou moc zajímaví, tak proč by měla ztrácet čas tlacháním o dětech, vaření či chodu domácnosti. Na druhou stranu ví, že když nebude společensky konverzovat, začnou si o ní lidé říkat, že je divná. A to přece nikdo nechce. A tak dál plní roli přítelkyně, kamarádky a spolupracovnice, která je sice velice tichá, ale moc a moc milá. Román Ta druhá napsala katalánská spisovatelka Marta Rojalsová.


knihaVe chvíli, kdy ve Španělsku začne ekonomická krize, se bojí o práci úplně každý. Partner Anny Nel je ale člověk, který vidí katastrofu ještě dřív, než se stane, takže dlouhé měsíce nemluví o ničem jiném, než o tom, jak se bojí, že ho vyhodí, a co se stane, pokud přijde o práci atd. Anna tyhle řeči nemá ráda, ale jelikož se sama pasovala do role chápající partnerky, vždy Nela poplácá po rameni. A když už je krize hodně velká, Nela dokonce obejme. Sama se ve firmě snaží, aby vše klapalo tak, jak má, a místo si udržela. Nakonec Nel o místo přijde a není nijak zvlášť překvapen, jelikož to přece celé měsíce předpovídal. Nakolik si za to může sám a nakolik je na vině krize, o tom Anna raději nechce přemýšlet.  Navíc jí za chvíli bude čtyřicet, a pokud chce ještě stihnout dítě, má nejvyšší čas.

Ta druhá je románem o hledání sebe sama, o vztazích i o tom, že věci, které se staly v minulosti, bychom měli nechat a zkusit jít dál. Ač se Anna snaží, není ve svém životě šťastná. Na první pohled by se to mohlo člověku zdát. Má fajn přítele, se kterým bydlí v krásném bytě, chodí do práce, která ji baví, je obklopena přátel. Pokud se ale člověk podívá blíž, uvidí nešťastnou bytost, která je uvězněna v sociální roli, do které sice vstoupila sama a dobrovolně, ale marně hledá cestu k tomu, aby si život opravdu užívala. Pak ale přijde vysvobození v podobě velmi mladého milence a svět zase začne mít veselé barvy, a to i přesto, že se k nim do bytu nastěhuje švagrová, která není tak úplně Annina oblíbenkyně. A strýc, v jehož bytě bydlí, je tlačí ke koupi, aby si mohl dál žít ve svém luxusním domově důchodců.

Anna kromě svého života stále žije v minulosti, snaží se sice zapomenout na špatné věci, které zažila, ale neustále se k nim v přítomnosti vrací a svá rozhodnutí dělá dost často na základě toho, co by bylo společensky přijatelné, než podle toho, co opravdu cítí. Každý z nás má právo na to být šťastný, a i když se Anna moc snaží, ona rozhodně šťastná není. Její minulost ji neustále straší a místo toho, aby své problémy řešila a zašla například k psychologovi, utápí své smutky ve své „droze“.

Kniha Ta druhá je úžasným obrazem dnešní společnosti. Neustále přemýšlíme o tom, co si o nás myslí druzí, jak by jednala ona či tamten. Často si kupujeme drahé vymoženosti jen z toho důvodu, aby nám naše okolí závidělo, ne proto, abychom si udělali radost. Nejsme upřímní ke svým nebližším a smutným faktem je, že často nejsme upřímní sami k sobě. A to je základ šťastného života. Musíte mít rádi sami sebe, abyste mohli mít rádi někoho dalšího a žít tak spokojeně.


Ta druhá
Autor Marta Rojalsová
Překlad Olga Čtvrtníčková,David Utrera
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 359
ISBN/EAN 978-80-7577-148-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení