Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Suzy K. Quinn – Deník uštvané matky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

S příběhy o matkách na mateřské dovolené se v současné době roztrhl pytel. Autorky se většinou mateřskou dovolenou snaží odlehčit a problémy pološílených matek nebrat na lehkou váhu. Občas vznikají díla vtipná, nad kterými bezdětní kroutí hlavou a matky, co něco podobného zažily, přikyvují a občas se hystericky uchechtnou. Deník uštvané matky autorky Suzy K. Quinn patří dle mého názoru mezi ty méně povedené.

 

 

denik-ustvane-matkyHlavní hrdinkou je matka na mateřské dovolené Juliette. Ta si mateřství malovala jako krásnou procházku růžovou zahradou, kde se bude projíždět s kočárkem se vždy upraveným a usměvavým dítětem. Daisy ale nechce spát a vůbec se nechová podle příruček, které Juliette pečlivě studovala. Všechny ty triky zasloužilých matek na její dcerku neplatí a Juliette začíná propadat zoufalství. Navíc její přítel – Daisyin otec Nick – není vzorem všech ctností. Je to herec věčně hledající práci, který se cítí dotčeně, když mu Juliette nenabídne chápavé rameno. A i když se Juliette neustále snaží omlouvat jeho chyby, je to pitomec. O svou dceru se nestará, práci nemá, společně jako rodina žijí v bytě jeho matky, která je neustále bez ohlášení navštěvuje, a navíc Juliette podvádí. Tento poslední fakt se ale milá hrdinka dozvídá bohužel v tu nejhorší možnou chvíli, a to zrovna, když se chystá říct ano tomuto bídákovi. Zdrcená Juliette se i s Daisy stěhuje ke svým rodičům, kde se snaží svůj život dát zase dohromady. Co všechno bude muset obětovat, aby Daisy dala pocit celistvého domova a rodiny, se dozvíte, když si přečtete knihu Deník uštvané matky.

 

Sama jsem matka na mateřské dovolené a chápu strasti, které prožívá hlavní hrdinka. Prvních pár desítek stránek jsem se i bavila a občas zasmála. Držela jsem jí poctivě palce, aby přišla na to, jak s Daisy zacházet. Pak mě ale kniha začala nudit. Vše se točilo stále dokola – Daisy nespí/Daisy už spí lépe, Nick je hulvát/Nick je otcem mého dítěte a měla bych mu odpustit, jsem tlustá/je mi jedno, jak vypadám, když vlastně nemám pro koho vypadat dobře atd…Již dopředu bylo jasné, jak příběh dopadne. Ve vyprávění nebyl žádný zvrat, který by ho okořenil. Vše mi přišlo předvídatelné a tedy nudné. Hlavní hrdinka mi přišla zoufalejší a zoufalejší a nakonec jsem se přistihla i přitom, že jí vlastně trochu té strasti přeji. 

 

Pokud knihu porovnám například s řadou Deníček moderního fotra českého autora Dominika Landsmana, byl Deník uštvané matky jejím slabým odvarem. Dominik, ač zažíval problémy se svým synátorem také, dokázal vše popsat s nadsázkou a humorem. 

 

Knihu tedy přelouskáte rychle, ale nevím, zda se u ní pobavíte. I když všechno je možné. Každá kniha má svého čtenáře, a tak si třeba i tato najde toho svého. Já mezi ně bohužel nepatřím a to se může zdát, že jsem ta pravá cílová skupina.


Deník uštvané matky
Autor Suzy K. Quinn
Překlad Jana Vlčková
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 256
ISBN/EAN 978-80-7543-659-7
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení