Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Bear Grylls – Příběhy skutečné odvahy

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Říká se, že každý člověk má svůj vlastní Everest. Někdo však musí šplhat skutečně vysoko, aby jej dosáhl, někdo si na něj za celý svůj život netroufne. Kniha Příběhy skutečné odvahy je svým názvem všeříkající. Představuje příběhy lidí, kteří si v těch nejzoufalejších situacích sáhli na skutečné dno a možná ještě o trochu hlouběji.


knihaBear Grylls (vlastním jménem Edward Michael Grylls) je známý britský dobrodruh, který má na svém kontě již řadu neuvěřitelných a úctyhodných počinů. Mezi nimi je možné jmenovat přelet Himálají pomocí paraglidu, obeplutí Severního ledového oceánu nebo výpravu na jeden z nejodlehlejších vrcholů Antarktidy. Proto se zdá příhodné, že právě on vypráví příběhy těch, které na jejich životních cestách pokoušel osud. Kniha Příběhy skutečné odvahy pak dostává úplně jiný nádech a ladění, které by kniha psaná jiným autorem dost možná postrádala. Grylls totiž dokáže do příběhů, které vypráví, vnést své zkušenosti, postřehy, dokáže reflektovat různé situace na základě svých vlastních minulých prožitků a zkušeností.

Příběhy skutečné odvahy jsou příběhy vojáků, průzkumníků, dobrodruhů, špionů, ale i obyčejných lidí. To, co mají tito lidé společného, je fakt, že se odmítli vzdát v situacích, které se zdály být beznadějné, a rozhodli se vzepřít osudu. Zavedou vás do pouště, do nehostinné Antarktidy, stejně jako do džungle. Jsou to příběhy, které řada z čtenářů dost možná zná, nicméně i v rámci těch notoricky známých si čtenář dokáže vždy najít nové informace, podívat se na situaci z jiného úhlu pohledu. Mohlo by se zdát, že příběhy jsou spíše stručné, a tak by mohlo čtenáře napadnout, že kvantita je zde na úkor kvality. Faktem je, že strohý styl, krátké a úderné věty a způsob, jakým Grylls uvádí čtenáře do světa jemu často neznámého, knize prospívá. Čtenář tak není zahlcen zbytečným kvantem detailů, přesto dokáže vnímat prožitky osob, které se mu na malý okamžik prostřednictvím knižních stran a svých útrap stávají blízké, sympatické, přeje jim a doufá ve šťastný konec, stejně jako se rmoutí nad smrtí některých z nich. Ovšem i smrt je součástí těchto příběhů, vždyť, jak autor ukazuje, i zemřít vyžaduje nebetyčnou odvahu.

Některé příběhy jsou skutečně silné a dech beroucí, některým se budete zdráhat věřit, jiné jsou zajímavé díky jinému aspektu povahy jedince, který je v kapitole popisován a jehož příběh je vyprávěn, ať už se jedná o kuráž, houževnatost nebo projevenou pokoru. Poselství čtivé knihy je tak jasné – ukázat čtenáři, že hranice prakticky neexistují, a pokud tady nějaké hranice skutečně jsou, pak je bezpochyby osvěžujícím čtenářským zážitkem inspirovat se zkušenostmi těch, kteří je neočekávaně překročili, často bez přípravy a vrátili se jako jiní lidé.

Ukázka z knihy:

Juliane chodívala do džungle s mačetou a měla ve zvyku vyrývat si do stromů značky, aby nebloudila v kruzích kolem dokola. Teď ale nic takového neměla. Pozorně si prohlížela okolí a zapamatovala si jeden zvlášť urostlý strom. Pevný význačný bod, který jí pomohl se zorientovat. Pak klopýtala v jeho okolí a pátrala, jestli ještě někdo nepřežil.
Hlavně máma.
Nenašla však nic než konzervu s kompotem, jež přistála poblíž. Tohle zrovna nehledala, ale aspoň bude mít co do pusy.
Vysoko nad sebou, někde za hustou klenbou džungle, slyšela motor letadla. Věděla, co to znamená: záchranné týmy krouží po obloze a hledají, jestli někdo nepřežil. Tady dole ji však nikdo nespatří. Juliane se zachmuřila.
Jestli se má odsud dostat, musí to dokázat sama.
Čeká ji těžká, přetěžká cesta.
Pak v halasu džungle zachytila jeden spásný zvuk. Tekoucí vodu.
Vzpomněla si, jakou radu pro přežití jí dal jednou otec: Jestli se někdy ztratíš v džungli, najdi tekoucí vodu a jdi podél ní. Může to být i malý potůček, ale vždycky je tu šance, že se napojí na něco většího a stane se z něj potok. Potom se ten potok spojí s dalším potokem a stane se z nich malá řeka. A kde najdeš řeku, tam existuje i slušná šance, že najdeš i lidi… (Str. 32)

Název knihy:     Příběhy skutečné odvahy 
Autor:    Bear Grylls
Překlad:     Jan Kozák
Nakladatelství:     Jota
Místo vydání:     Brno
Rok vydání:     2014 (dotisk 2018)
Vydání:     První
Počet stran:     327
ISBN:     978-80-7462-657-9

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení