Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Leigh Bardugo – Prohnilé město

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Spisovatelka Leigh Bardugo může být českému čtenáři známá svou knižní sérií Griša. Prohnilé město, pokračování Šesti vran, se odehrává ve stejném světě, kde jsou někteří lidé obdařeni kouzelnou mocí. Kaz Brekker není nadán magií, nýbrž důvtipem, s jeho pomocí se snaží dosáhnout pomsty a prosperity. Po boku mu stojí ti, se kterými už dříve dokázal nemožné. Do cesty se jim ale staví staří známí nepřátelé, ale i bývalí spojenci.

  

prohnile-mestoŠest náctiletých lupičů se na zakázku vloupalo do neproniknutelné pevnosti, sebrali, co měli, a unikli. Jejich obchodní partner ale nedodržel slovo a skupina v čele s Kazem Brekkerem se chystá získat to, o co přišla. Všichni jsou talentovaní a smělí, podaří se jim ovšem porazit váženého obchodníka? V Ketterdamu navíc číhají další, kteří hodlají využít Kazovy ošemetné situace.

 

Příběh je opět psán v er-formě. Kromě první a poslední kapitoly je každá kapitola vyprávěna z pohledu jednoho ze šesti hrdinů. Postavy tak představují své vnímání situace, případně se doplňují ve vyprávění příběhu. Autorka využívá tohoto líčení i ke zmatení čtenáře. 

 

Předchozí díl se intenzivně věnoval minulosti hlavních postav, která je dovedla do Ketterdamu. Ani v pokračování se vzpomínkám nevyhneme a obzvláště Wylan odkrývá, co se mu v minulosti stalo. Přesto tato kniha neobsahuje tolik retrospektivního vyprávění a spíše se zabývá aktuální situací, ve které se hlavní postavy ocitly. Více prostoru tak získává akce a pikle.

 

Ačkoliv spisovatelka vymyslela dějové linie pro šest postav, nezaměřuje se pouze na ně. Vztahy mezi šesticí se prohlubují a párování zvesela pokračuje. Do děje jsou vhodně zapojeni další členové Vraního klubu, ale i příbuzní. Tyto postavy opět mají hloubku, kterou jim autorka dokáže dodat vhodnou formulací. Tak je například představená pružná morálka jednoho griši: V Ravce, kde se přírodní živly sklánějí před vůlí grišů a zemi vládne skutečný král, ne kádr povýšených kupčíků, znamená moc něco víc. Retvenko se sice pokusil sesadit z trůnu otce tohoto krále, to ovšem na věci nic nemění. (Str. 18).

 

V textu se najdou i surovější pasáže. Tak si například jeden nepřítel vyslouží vystřelené oko, Inej naopak popisuje svůj pobyt v nevěstinci. Autorka si nebere servítky se svými postavami, ani s jejich nepřáteli.

 

Taktéž povolává do příběhu elementy, jako jsou uměle upravení lidé nebo oživlí mrtví. S povděkem jsem kvitovala, že tyto motivy pouze dokreslují příběh a nezískávají na přílišné důležitosti. Příběh se stále zaměřuje na mladistvé zločince, kteří se snaží zajistit si přežití a finanční jistotu.

 

V rámci příběhu se do děje více zapojí autority Ravky, nevyhnutelně je tak zmíněn děj série Griša, odhaleno je tak několik důležitých událostí této knižní série. Proto je vhodné tuto knihu číst až po Griše.

 

Příběh je napínavý a plný zvratů. Měla jsem problémy knihu odložit. K mému nadšení přispíval i autorčin styl psaní. Následně například představuje mizérii dívky bez magického talentu:

 

Ale copak o tomhle nesní každá dívka? Že se jednoho dne probudí a zjistí, že je princezna? Nebo že je nadaná kouzelnou mocí a čeká ji skvělý osud? Možná jsou na světě lidi, kteří mají takový osud. Možná, že tahle dívka je jednou z nich. Ale co my ostatní? Nuly a nicky, neviditelná děvčata? Učíme se nosit hlavu zpříma, jako by nám na ní seděla koruna. Učíme se vyždímat kouzlo z obyčejných věcí. Takhle člověk přežije, když není vyvolený, když mu v žilách nekoluje královská krev. I když mu svět nic nedluží, stejně od něj člověk něco chce. (Str. 366).

 

Leigh Bardugo vytvořila napínavý a velice čtivý příběh se šesti hlavními postavami. Vytyčila si tak nelehký úkol vytvořit děj, ve kterém mají hrdinové svou minulost, trápení, talent, ale i sny. Dle mého názoru Bardugo uspěla a vytvořila dílo promyšlené do detailů. Postavy mě okouzlily a doufám, že se k nim autorka ještě někdy vrátí.

 

Název knihy: Prohnilé město

Série:Šest vran (2.)

Autor: Leigh Bardugo

Překlad: Julie Žemlová

Nakladatelství: Fragment

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2018

Vydání: 1.

Počet stran: 432

ISBN: 978-80-253-3668-7

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení