Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Wilbur Smith, David Churchill – Nad propastí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Saffron je ctižádostivá dívka, kterou osud bolestně brzy připravil o matku, ale ve společnosti svého otce dorůstá v inteligentní mladou dámu toužící po vědění. Opouští tak relativně bezpečné hranice keňského statku a směřuje na starý kontinent, kde nejen uspokojuje svoji touhu po vzdělání, ale propadá také kouzlu lásky, kterou však překazí bouře druhé světové války.



Kniha Nad propastí je pokračováním vyprávění osudu rodu Courtneyů a pro čtenáře, kteří četli například Kopí osudu, tak hlavní hrdinové nebudou neznámí. O to více budou prožívat smrt Evy, Leonovy ženy a Saffroniny matky, která umírá i s nenarozeným dítětem v důsledku zdravotních komplikací. Autoři tak vypráví příběh Saffron a jejího otce, který se snaží své dceři dopřát dvojnásobnou porci lásky a s potěšením sleduje její touhu po poznání, jejího sportovního a soupeřivého ducha a přitom charisma, které by nemělo chybět žádné šarmantní mladé dámě. Druhá linie příběhu sleduje osudy potomků německého hraběte von Meerbacha, synů Gerharda a Konráda, s nimiž rodinu Courtneyů pojí minulé skutky a také nezapomenutá nenávist. Zatímco Konrád se postupně radikalizuje a stává se z něj nejen sympatizant, ale nadšený člen SS, Gerhard je povahy odlišné a bratrovo nadšení nesdílí. A jak již to u Wilbura Smitha bývá, osudy těchto dvou rodin se v ten správný okamžik protnou a čtenáře pohltí láska Saffron a Gerharda. To je naprosto nežádoucí, přesto se za ni rozhodnou tito dva mladí hrdinové bojovat, ačkoliv se v důsledku historických událostí (nejen) v Evropě náhle ocitají každý na jiné straně válečné fronty.

Wilbur Smith je brilantní vypravěč, to čtenáři jeho knih vědí. Byť jste nečetli předchozí díla a s rodinou Courtneyů se tak setkáváte poprvé, nijak to nepocítíte. Do děje se dostanete prakticky okamžitě, charaktery postav jsou čitelné a nekomplikované, ale přesto jedinečné. To, v čem si Smith libuje, je vztahová rovina a emoce jeho hrdinů. Je až neuvěřitelné, s jakou něhou a jak precizně dokáže vycizelovat a čtenáři předložit vztah dcery a otce a následně vztah dvou mladých lidí, kteří se do sebe neplánovaně na první pohled zamilují. Emoce jsou to, co knize rozhodně nechybí, na druhou stranu nezaostává ani dějovost, čtenář tak nemá prakticky šanci upadnout do letargie či se začít nudit. Závěrečná třetina knihy přináší také napětí, a to na několika frontách. Čtenář je napjat, jak to dopadne se Saffron a Gerhardem, stejně jako je napjat, jak se válka podepíše na životech ostatních hlavních hrdinů.

Konec knihy zůstává možná oproti očekávání čtenáře do jisté míry otevřený – přináší potřebnou naději, ale i trochu smutku, přičemž některé otázky zůstávají nezodpovězeny. Je tedy otázkou, zda si Smith nechává otevřená spisovatelská vrátka k pokračování příběhů rodiny Courtneyů. Tím ale netvrdím, že by byl čtenář zklamán. I přes válečné napětí a nejistoty, kterých se čtenáři v ději dostalo, se nakonec život pozvolna navrací do pomyslných kolejí, které je však třeba znovu vyjet a navázat tam, kde byly spoje přerušeny.

Snad jedinou výtku bych měla k povaze Saffron, která je sice ve všech ohledech dámou, ale zároveň nezkrotným živlem. To je na ní originální a zapamatovatelné, na druhou stranu ji v některých částech knihy autoři představují v situacích, které jakoby se s její ženskostí neslučují, a dělají z ní do jisté míry akční hrdinku. Jelikož se však jedná pouze o několik specifických pasáží, v celkovém kontextu knihy to nepůsobí příliš rušivě. 

Ukázka z knihy:
První měsíce roku 1938 prožila Saffron v Londýně. Vůbec nepochybovala, že Německo nabývá pozice přední evropské mocnosti, a vztahy Británie k Říši, ať mírové, nebo jiné, se stanou pro několik příštích let dominantním tématem. A tak se rozhodla vylepšit své konverzační schopnosti v němčině nad to, co stačila pochytit od Chessi a její rodiny, a zapsala se na tři lekce týdně u učitele působícího v Jižním Kensingtonu. Její teta Penny Millerová, starší ze dvou Leonových sester, jako velmi mladá za války ovdověla a už se neprovdala. Podobně jako Dorian zdědila i Penny po babičce Courtneyové umělecké nadání. Nedávno se přestěhovala z Káhiry do Londýna a pronajala si byt s ateliérem v Tite Street nedaleko King´s Road v Chelsea.

Všichni přátelé, které Penny získala v téhle rázovité umělecké čtvrti, byli malíři, básníci, hudebníci a herci, vesměs bez groše, ale plní rozmanitých vášní, ať tvůrčích, politických, nebo sexuálních. To byl další nový svět, který Saffron teprve musela prozkoumat a rychle pochopila, že na večírky u tety Penny se musí oblékat zrovna tak uvážlivě jako na koktejly v domech svých debutantských přítelkyň. Milovala svobodný a volný svět pozdních večeří v levných řeckých hospůdkách a nekonečné rozhovory o významu života a lásky nad láhvemi drsného červeného vína, zrovna tak jako ty nejvybranější plesy v Eaton Place nebo Park Lane, kde se na chodnících zastavovali kolemjdoucí a pozorovali dívky přijíždějící v nádherných róbách a ověšené rodinnými šperky, aby protančily celou noc za doprovodu Ambroseho a jeho orchestru. (Str. 269–270).


Nad propastí
Autor Wilbur Smith, David Churchill
Překlad Jan Mrlík
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 480
ISBN/EAN 978-80-7543-654-2
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení