Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Arto Paasilinna – Chraň nás Pánbůh před Finem

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Nedávno zesnulý finský spisovatel Aro Paasilinna je známý především svými humoristickými romány jako Stará dáma vaří jed nebo Les oběšených lišek. Nakladatelství Hejkal vydalo jeho další román Chraň nás Pánbůh před Finem.

 

 

chran-nas-pan-buh-pred-finemZ hlediska Paasilinnova díla nejde o úplnou novinku, v originále byl román vydán už v roce 1989. Ovšem vezmeme-li v úvahu, že se české překlady jeho knih začaly v Česku objevovat od roku 2004 a že tento mimořádně plodný autor napsal přes třicet románů, je ještě stále co překládat a vydávat, i když se už, bohužel, ničeho dalšího nedočkáme. Ostatně kvůli nemoci už autor nepsal delší dobu.

 

Ani v případě knihy Chraň nás Pánbůh před Finem se Paasilinna neodchýlil od svého charakteristického stylu – psát o vážných a smutných věcech s nadhledem a laskavou ironií. Zápletka knihy je velmi jednoduchá. Bůh si po tisíciletích, kdy musel bdít nad vším, co stvořil, potřebuje trochu oddychnout. Jeho práce začíná nést neklamné stopy syndromu vyhoření. Proto musí za sebe najít náhradu, člověka, který by po celý rok jeho nepřítomnosti pracoval za něj. 

 

Z této výchozí situace lze vytěžit mnoho humorných momentů, ovšem každého hned napadne, že se úvahy mohou nést i ve vážném filozofickém duchu. Autor v podstatě klade dvě zásadní, na něž se ptá každý potenciální odpadlík od církve. Jaký je vztah dobra a zla a proč Bůh dopouští tolik utrpení. Paasilinna je řeší tím, že Boha i Satana personifikuje, čímž jim sice dává značnou moc, ale omezenou jejich fyzickou přítomností.

 

Náhradním Bohem se na dobu určitou stává finský jeřábník, zejména díky svým vroucím modlitbám, pronášeným v kritický čas personální volby. Už tento samotný akt má groteskní nádech, ale autor jde mnohem dál. Nebe umísťuje do starého bulharského kláštera, z andělů dělá hašteřivé intrikány. Ovšem tato interpretace je čtenáři blízká, rozumí jí na neintelektuální úrovni, což je pro humor Paasilinnova typu potřeba.

 

Trochu neočekávaně zařadil autor do románu další linku, reprezentovanou podnikáním obchodníka Torsti Rahikainena, která má s hlavním dějem jen málo společného. Autor spíš chtěl vytvořit postavu, potácející se ve svém snažení od zdi ke zdi, člověka, který vždy myslí na zisk, ať už se nachází ve stavu poživačném, či v nábožném vytržení.

 

V románu neváhal vyjádřit výhrady k tvrdému postoji církve k rozvodům, antikoncepci a potratům. Rozhovor náhradního Boha s papežem není tak veselý, protože představuje zástupce církve jako neústupné, pyšné, povyšující doktrínu nad samotného Boha. Datum vydání románu napovídá, že svět, který musí Bůh i jeho zástupce řídit, je ten, který známe za doby Varšavské smlouvy stojící proti NATO. Papežem je Jan Pavel II., a i když byl u nás vnímán pozitivně, Paasilinna ho představuje v mnohem horším světle.

 

Paasilinna není zastáncem velkých dramat, mnoho zápletek řeší smírně, celkové vyznění románu je tedy lehké a úsměvné, autor si dává pozor, aby na utrpení konkrétních lidí příliš neupozorňoval. Kniha Chraň nás Pánbůh před Finem tak zůstává odpočinkovým čtením, v němž lze sice náznak vážnějších témat nalézt, ale také je možné je velmi rychle pustit z hlavy.

 

 

 

Název: Chraň nás Pánbůh před Finem

Autor: Arto Paasilinna

Překlad: Anežka Melounová

Ilustrace: Jiří Slíva

Nakladatel: Hejkal

Rok vydání: 2018

Vydání: 1.

Stran: 216

ISBN: 978-80-86026-97-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení