Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Daniel Cole – Loutkář

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Že se železo má kout, dokud je žhavé, o tom Daniel Cole evidentně něco ví.  Rychle si po veleúspěšném krimithrilleru Hadrový panák, který dostal nálepku „krimisenzace roku 2017“, pospíšil s druhým dílem a v knihkupectvích se nedávno objevil Loutkář.


knihaPokud si autora ze zvědavosti „vygooglíte“ jako já, dozvíte se, že je to Brit s vizáží hollywoodského herce, se zkušenostmi z práce záchranáře, který pracoval ve společnosti na ochranu zvířat před krutostí a také pro Královský národní záchranný institut. Toto zjištění by mohlo – vzhledem k velkému počtu mrtvol v jeho knihách – působit poněkud paradoxně, na druhou stranu hromady mrtvol prostě k současnému krimithrilleru patří.

Loutkář má v porovnání s Hadrovým panákem výraznější obálku, brčálově zelený přebal se zkrvavenými provazy, kapkami krve a stříbrnou nálepkou „Edice světový bestseller“ přitahuje oči čtenáře jako magnet a vzbuzuje zvědavost, jaký případ budou tentokrát řešit policisté a zejména detektiv Wolf, vyznačující se značně nestandardními praktikami.

A zjišťujeme, že detektiv Wolf zmizel. Jeho kolegyně Emily Baxterová, která zatkla vraha v případu Hadrového panáka, těla sešitého z šesti různých mrtvol, vyšetřuje další sérii nezvyklých vražd. Oběšené oběti mají na hrudi vyřezané slovo „Návnada“. Děj se odehrává ve dvou souběžných liniích, v Londýně a New Yorku. Na Brooklynském mostě byla nalezena mrtvola muže s vyřezaným nápisem „Návnada“ na hrudi a ve vodě plavala mrtvola „Loutka“. Baxterová dostává americké parťáky Curtisovou a Rouche. Společně s nimi navštíví ve věznici zločince odpykávajícího si svůj doživotní trest za vraždy v případu Hadrového panáka. Ten je zavražděn a vrah spáchá sebevraždu. Oběť má na hrudi vyřezáno „Návnada“ a vrah „Loutka“.  Počty „loutek“ i „návnad“ rostou obrovskou rychlostí v Londýně i v New Yorku a před anglo-americkým vyšetřovacím týmem stojí úkol zjistit, kdo je „Loutkář“, aranžující tak brutální divadlo.

Jak jsem již uvedla, Loutkář je plný mrtvol, rozhodně není tedy určen pro slabší povahy.

…Forenzní tým obsadil suterén a další kolegové pracovali v kuchyni, kde se rodina sešla před smrtí. Dva fotografové přecházeli z jedné místnosti do druhé a všechno zaznamenávali a okolí domu prohledávali psovodi.
Baxterová a Curtisová byly v patře. Skoro hodinu si nevyměnily ani slovo a pátraly po čemkoli, co by mohlo posunout vyšetřování.
Zápasu nic nenasvědčovalo. Zavražděný lékař však nesl označení „Loutka“, nikoli „Návnada“, přičemž na ostatních tělech nápisy scházely. Všechny členy rodiny někdo svázal a potom popravil jednou kulkou do týla. Odhadovaná doba smrti: před osmnácti až čtyřiadvaceti hodinami. (Str. 136).

Kniha se čte dobře, postavy jsou zajímavě propracovány, i přes různé charakterové podivnosti jsou uvěřitelné a působí lidsky. Výjimkou je ale přítel Baxterové Thomas, připomínal mi svým jednáním Mirka Dušína. U této postavy mohl Cole trošku ubrat kladů a přihodit aspoň nějakou temnou stránku, ale kdoví, třeba se k tomu propracuje v dalších dílech.

Autorovi se bezesporu podařilo oslovit čtenáře detektivního žánru, o tom svědčí velké množství převážně pozitivních komentářů v knižních databázích. Porovnám-li obě autorovy knihy, lépe na mne zapůsobila prvotina Hadrový panák, ale i Loutkáře mohu s klidným svědomím všem milovníkům krimithrillerů doporučit. A rozhodně si nenechám ujít další pokračování.

Název knihy:     Loutkář
Originální název:    Hangman
Série:    Hadrový panák (2.)
Autor:    Daniel Cole
Překlad:     Michal Prokop
Nakladatelství:    Euromedia Group, a.s. – Knižní klub
Místo vydání:    Praha
Rok vydání:    2018
Vydání:    1.
Počet stran:    352 stran
ISBN:    978-80-242-6166-9
Edice:    Edice světový bestseller

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení