Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Piotr Socha, Wojciech Grajkowski – Stromy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Letos na podzim se na pulty knihkupectví a dětských knihovniček dostala dlouho očekávaná populárně-naučná kniha Stromy. Autorská dvojice Piotr Socha a Wojciech Grajkowski nám opět předvádí souhru grandiózních ilustrací a nevšedních informací, tentokrát o kornatých spoluobyvatelích planety Země. Pokud se vám líbila už jejich první kniha Včely, máte se na co těšit.

  

stromyCo je strom a co se pouze vydává za strom? K čemu slouží stromům kořeny kromě dýchání, budování propletených mostů a škrcení jiných stromů? Mohou stromy cestovat? Kde najdeme nejvyšší, nejstarší a nejtlustší strom? Kdo si na stromech rád smlsne a kdo naopak využívá strom jako obydlí? Mnoho otázek, o to zajímavější a barvitější odpovědi.

 

Z obálky na nás poněkud mdlýma očima kouká stromový muž – má dřevěný obličej, dřevěné uši, listy místo vlasů a vousů a větve jako parohy. Jen oči a zuby září bělobou. Dává tušit, že podobně jako Včely, ani Stromy nebudou vyprávět pouze o stromech, ale také o jejich vzájemném vztahu s člověkem. A taky že ano. Dozvíme se, co se odehrálo paralelně s dějinami člověka během života nejstaršího stromu na světě (sekvojovec obrovský, nar. 1370 př. n. l.!), co je prací dřevorubce a jaké k ní potřebuje náčiní, kam můžete putovat za dřevěnými stavbami, jaké dopravní prostředky včetně trojského koně lidé vymysleli, k čemu sloužily roztodivné dřevěné masky a hudební nástroje, jak může vypadat dům na stromě nebo jakou roli hrají stromy v různých náboženstvích. O posvátných stromech nemluvě. Zvláštní, že nikde není ani zmínka o papíru, snad aby se sama kniha nepolekala.

 

Přestože lidé v knize zabrali opět spoustu místa, nerada bych mírně egocentrickým autorům křivdila. Závěr knihy totiž nese krásné pro-lesní poselství: 

 

„Potřebujeme stromy na stavbu domů pro své děti. Ale naše děti potřebují také les, který by dával dřevo zase dalším pokolením a také okouzloval bohatstvím rostlin a zvířat. Sázejme proto více stromů. A zvažme dvakrát, než nějaký pokácíme. Našim dětem by měl zůstat les našich předků, plný tisíciletých obřích sekvojí.“ (str. 33)

 

Název knihy: Stromy 

Autor: Piotr Socha, Wojciech Grajkowski

Překlad: Marie Iljašenko

Nakladatelství: Slovart

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2018

Vydání: první

Počet stran: 68

ISBN: 978-80-752-9551-4

Ediční řada: –

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení