Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sophie Hannah – Záhada tří čtvrtin

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Hercule Poirot je bezesporu jeden z nejslavnějších detektivů, nejen v románech Agathy Christie, ale i na televizní obrazovce. Záhada tří čtvrtin je v pořadí třetí knihou úspěšné spisovatelky Sophie Hannah, ve které oživila tohoto slavného belgického detektiva. Jak se jí kniha podařila? Je Poirot srovnatelný s tím, kterého stvořila Christie?

  

zahada-tri-ctvrtinVypravěčem příběhu je opět inspektor Scotland Yardu Edward Catchpool. Poirota navštíví postupně čtyři lidé, kteří dostali podivný dopis. V něm je Poirot obviňuje, že zavraždili jistého starce – Barnabase Pandyho – a měli by se přiznat. Je v tom samozřejmě háček. Údajní vrazi jsou všichni korespondenti a navíc, skutečným autorem těchto dopisů není Hercule Poirot.

 

Jakmile se detektiv vzpamatuje z obvinění, začne ho případ zajímat. Kdo byl tak troufalý, aby poslal dopisy jeho jménem? Chce dotyčný, aby smrt Barnabase Pandyho, označenou až dosud jako nehoda, vyšetřil? Ať už Poirot chce, nebo nechce, nakonec se do případu pustit musí. Požádá ho o to otec jednoho z obviněných. Je si jist, že jeho syn je nevinný, a požaduje, aby to Poirot dokázal.

 

Sophie Hannah není Agatha Christie a nikdy jí ani nebude. Ale to všechno v dobrém smyslu. Je to skvělá autorka, která rozhodně ví, co dělá a může si dovolit i takový krok, jako je vymyšlení těžkého a zamotaného případu pro Hercula Poirota. Hannah dodržuje veškeré podklady, které od Christie má. Její Poirot je stejný, stejný puntičkář, stejný zvědavec, je stejně důsledný a ostražitý. Jeho šedé buňky pracují stejně dobře, jako v prvních románech, které o něm psala Christie. A přesto je jiný.

 

Poirot v příběhu Sophie Hannah není tak nadutý, přiznává, že se může mýlit, ale nepochybuje o svých schopnostech. Autorka mu vymyslela příběh doslova na tělo. Zpočátku se odehrává v Londýně, ale časem se děj přesune na anglický venkov, do starého a chladného sídla Barnabase Pandyho. Detektiv musí rozlousknout záhadu, protože v době Pandyho smrti bylo v sídle jen pár obyvatel a ti jsou ochotní si potvrdit alibi. Mluví pravdu, nebo jeden z nich lže? 

 

Hannah je vynikající autorka thrillerů, ale i detektivních románů. Již její druhý příběh s Poirotem byl vynikající a laťku si udržela i v knize Záhada tří čtvrtin. Příběh je dokonale zamotaný, ale ne natolik, že by se čtenář neorientoval. Naopak. Láme si hlavu spolu s Poirotem a až do poslední chvilky netuší, jak to všechno bylo a proč vlastně byly ony dopisy rozeslány. 

 

Román Sophie Hannah je mnohem rozsáhlejší, než jsou útlé románové knížky Agathy Christie. Poirot v něm dostal, co si zasloužil, mnohem větší časový prostor, pole působnosti a bravurně vymyšlenou historku. Záhada tří čtvrtin patří k nejlepším románům, které jsem s Herculem Poirotem jako hlavním hrdinou četla. 

 

Název knihy: Záhada tří čtvrtin

Autor: Sophie Hannah

Překlad: Veronika Volhejnová

Nakladatelství: Knižní klub

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2018

Vydání: 1.

Počet stran: 336

ISBN: 978-80-242-6218-5

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení