Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Šárka Rosová Váňová – Moje dětství na draka

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Dokazuje to kniha Šárky Rosové Váňové Moje dětství na draka, která vyšla v nakladatelství Kniha.je. Šárka v ní vypráví svůj životní příběh od raného dětství až do puberty (1973 – 1981). A nebylo to právě jednoduché, co si budeme povídat. Rodiče byli přísní, pro ránu nešli daleko a Šárka se musela pěkně ohánět. Jak doma, tak v tatínkově práci, kde pravidelně po škole pomáhala.


knihaMoje dětství na draka je hořce humorný biografický román, který střídá vzpomínkové kapitoly s deníčkem malé Šárky. Autorka v něm vzpomíná na své dětství, rodiče, kamarády i babičku a dědečka, se kterými se dlouho nestýkala. Když k nim konečně našla sama cestu, jako by byl její život laskavější a vřelejší. Ale i babička s dědou uměli být přísní a drželi malou Šárku zkrátka.

Rodina byla chudá. Otec pracoval jako fotograf ve fotoateliéru a maminka mu tam časem začala pomáhat. Focení tehdy příliš nevynášelo a otec byl nucen, stejně jako plno dalších lidí v tehdejší době, plnit plány. Denně produkoval stovky i tisíce fotek a malá Šárka po škole chodila do ateliéru za ním. Stála u misek s chemikáliemi, míchala v nich fotky, anebo stála u stroje na jejich leštění.

I přes to, že byla nucena rodičům pomáhat, bylo její dětství velmi zajímavé. Stejně jako mnoho z nás, i ona si užívala lumpárny, kamarádství, hádky a neshody, ale i platonickou lásku, se kterou se svěřovala právě svému deníčku.

Autorka se živí jako moderátorka, momentálně pracující pro Country rádio. Na textu je znát, že má bohatou slovní zásobu a umí se velmi dobře vyjadřovat. Snad i díky tomu je text velmi čtivý a svižný. V knize nenajdete žádná hluchá a nudná místa a i když je příběh místy smutný, Šárka ho vypráví s takovým nadhledem, že se každou chvíli přistihnete s úsměvem na rtech.

Knihu Moje dětství na draka doporučuji nejen těm, kteří v komunistické éře své dětství prožili a chtějí si na něj zavzpomínat, ale i těm, kteří by se o něm chtěli něco dozvědět. Šárka je k tomu osobou povolanou a její knížka by se klidně mohla dávat jako povinně volitelná četba na školách.

Název knihy:     Moje dětství na draka
Autor:     Šárka Rosová Váňová
Překlad:
Nakladatelství:     Kniha.je
Místo vydání:     Litomyšl
Rok vydání:     2018
Vydání:     1.
Počet stran:     136
ISBN:     978-80-906979-1-1
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení