Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Naomi Aldermanová – Napětí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Postavení mužů a žen ve společnosti je stále tématem, které hýbe společností. Ženy si připadají nedostatečně oceňované, muži netuší, proč by měli měnit tisíc let zavedené pořádky. Časy se ale mění a lidé s nimi. Román Napětí autorky Naomi Aldermanové pojednává o tom, co by se stalo, kdyby měly najednou ženy navrch. A to bez pardonu. Muži by neměli pražádnou šanci. Jak by začal fungovat svět?

  

napetiDívky s dospíváním získávají jeden velký bonus. Umí vypouštět elektrický výboj, který je schopen dokonce i zabít člověka. Již na počátku problému se snaží muži mít dívky pod kontrolou, zavádí různé druhy bezpečnostních předpisů. Jedno z nich nařizuje oddělit chlapce od dívek, vznikají tedy čistě chlapecké a čistě dívčí školy. Opačná pohlaví si k sobě cestu ale vždy najdou, a tak začíná přibývat případů, kdy dívka chlapci ublíží. Často je to při sexuálních hrátkách, většinu případů ale tvoří situace, kdy se dívky mstí za dřívější chování chlapců. 

 

Tzv. klubko, ve kterém se energie ukrývá, má už každá nově narozená holčička. Dívky dokonce mají takovou moc, že umí tuto schopnost oživit i u starších žen. V tu chvíli si křehčí polovina lidstva začíná uvědomovat svou vzrůstající sílu a začíná boj. Poměry ve společnosti se mění. V některých zemích se dá situace stále ukočírovat, ženy fungují vedle mužů, a i když jim často dávají najevo, že jsou to teď ony, kdo mají navrch, země žije dál. V dalších státech ale už tak růžová situace není. V některých koutech světa chtějí ženy dokázat, že pod jejich nadvládou to půjde lépe, a tak začnou válčit. A když vyhrají, mužům nastávají zlé časy. Musí poslouchat své určené poručnice, nemohou řídit, nemohou volit, nemohou…zkrátka nemohou skoro nic. Situace je vyhrocená do extrému a z pánů tvorstva jsou najednou ti, kteří mají strach.

 

Kniha Napětí se četla úžasně. Příběh se odehrával na několika různých místech a děj vyprávělo několik osob. Byly to samé ženy, které se bezprostředně pohybovaly v centru dění. Jedinou výjimkou byl muž – novinář, který putoval po světě a zaznamenával měnící se poměry ve společnosti. 

 

Děj byl svižný díky střídání hlavního vypravěče. Jediné, co mi nesedělo, byla až moc vyhrocená situace. Chápu, že tím autorka chtěla demonstrovat, jak to v některých zemích chodí a že to opravdu ženské pokolení nemělo v dějinách vůbec lehké a doteď musí ve své zemi bojovat často o holý život… ale opravdu by ženy zvlčely tak, že by se jen mstily za staré křivdy a svou moc by demonstrovaly ohavnými činy, při kterých leckterému čtenáři může běhá po zádech? Já bych snesla méně extrému. Ale jinak bych nevytkla vůbec nic. Propracovanost celého vyprávění podloženého historickými důkazy je obdivuhodná. Až se člověk často pozastaví nad tím, zda se opravdu nemohlo něco takového v minulosti dít. Co když jen historici přepsali dějiny tak, aby bylo toto tajemství uchováno hluboko pod zemí? Těžko říct.

 

Knihu doporučuji všem silným ženám, které fandí svému pokolení. Feministky budou nadšené ze světa, kterému vládnou dravé a neúprosné ženy. A mužští čtenáři by si knihu měli také přečíst. Setkají se alespoň s možným katastrofickým scénářem, který nastane, když nebudou nás ženy dostatečně ctít. 

 

Název: Napětí

Autor:Naomi Aldermanová

Překlad:Barbora PungePuchalská

Nakladatelství:Argo

Místo vydání:Praha

Rok vydání:2018

Vydání:1.

Počet stran:368

ISBN:978-80-257-2584-9

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení