Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Zdeněk Svěrák – Strážce nádrže

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Snad nikdo jiný neumí vyprávět příběhy každodenního života s tak půvabnou hořkosladkostí jako Češi. A jistě se mnou budete souhlasit, že králem tohoto umění je český dramatik, scénárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák. Jeho filmová i knižní tvorba nám již pěknou řádku let kouzlí úsměv na tváři i dojetí v srdci. A přesně takto krásně hořkosladká, dojemná a opravdová je i jeho nová kniha Strážce nádrže.

  

strazce-nadrzeHlavním hrdinou a zároveň vypravěčem knihy je starý strážce nádrže Jiří Smrček. Tento bývalý učitel píše pravidelně dopisy generálnímu řediteli povodí, ve kterých ho informuje nejen o stavu vodní nádrže Magdy, ale především o stavu své duše. Ačkoli ani na jediný z dopisů nedostane odpověď, je pro něj tato jednosměrná komunikace velmi důležitá.

 

Svému vzdálenému čtenáři svěřuje Jiří Smrček příběhy ze svých současných dnů i dávné minulosti. Píše o banalitách, těžkých dobách minulého režimu, o sobě i o obyvatelích malé vesničky Horní Znělá. Vypráví o strachu ze samoty i o lásce a touze, které se, potvory, umí zakousnout do srdce bez ohledu na věk.

 

Strážce nádrže ve vás dokáže vyvolat celé spektrum emocí. Budete se nahlas smát i zamyšleně otáčet stránky u kapitol s vážnějšími tématy. Brzy si uvědomíte, jak vám starý důchodce Jiří Smrček přirostl k srdci a s ním i další obyvatelé Horní Znělé. Krásná Kateřina Holasová, která kvůli autonehodě zůstala se znetvořenou polovinou tváře, její dcerka Adélka, manželé Deklovi se psem Kájou, který proti každé jejich hádce protestuje urputným prděním, filuta Ruda Málek a mnozí další. Celá ves vám bude vyrůstat před očima tak barvitě, jakoby to byli vaši vlastní sousedé.

 

Knihu Strážce nádrže mohu jen a jen doporučit. I když jsem měla vysoká očekávání, tato útlounká knížka je dokázala bravurně naplnit. Zdeněk Svěrák vyniká nejen skvělým citem pro vyprávění „obyčejných lidských příběhů“, ale také pro český jazyk. Kniha plyne s nenucenou lehkostí, i když základní téma, které humorné příběhy spojuje, lehké není ani trochu. Mezi řádky podává Strážce nádrže svědectví o tom, že stáří je v mnoha ohledech tím nejosamělejším obdobím života, a právě proto může mít i taková jednosměrná korespondence pro stárnoucího člověka velký význam.

 

V nemocnici jsem si mohl vybrat mezi dvěma lékaři, kteří tento nezáviděníhodný průzkum tlustého střeva provádějí. Mezi doktorem Klátilem a doktorem Kašpárkem. Řekl jsem okamžitě, že chci Kašpárka, protože bude mít jistě daleko menší pomůcky než Klátil. Sestřičky se tomu smály na celou chodbu. Ale doktor Kašpárek neměl menší pomůcky. Jeho asistentka Jitka mě uvítala s úsměvem a dlouhým hadem v rukách. Řeknu Vám, pane řediteli, jestli jste na tom vyšetření ještě nebyl, máte se nač těšit. Kromě toho, že to zatraceně bolí, zejména když se šlauch dostane do dvou pravoúhlých zatáček toho nekonečného tunelu, čekají Vás i vzrušující okamžiky. Had má na hlavě malou kameru a světýlko. A myslím, že i nůžtičky. Když poprosíte jako já, že byste chtěl sledovat celou jeho cestu střevem, zažijete něco jako plavbu jeskyní Macocha. A je to plavba napínavá, protože se děsíte, jestli se za příštím ohybem neobjeví něco nebezpečného. (Str. 10)

 

Název knihy: Strážce nádrže

Autor: Zdeněk Svěrák

Překlad: –

Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2018

Vydání: První

Počet stran: 96 stran

ISBN: 978-80-247-4184-0

Ediční řada:

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení