Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Laini Taylorová – Snílek Neznámý

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Každý z nás o něčem sní. Často toužíme být někým jiným. Chtěli bychom vykonat důležité věci, o kterých by se mluvilo ještě dlouho po té, co zemřeme, chtěli bychom být hrdiny. Kniha Snílek Neznámý autorky Laini Taylorové je právě o takovém člověku. O člověku, který šel za svým snem a na konci našel úplně něco jiného. Otázkou zůstává, zda něco lepšího, či horšího.


knihaLazlo je sirotek, který vyrůstal u mnichů. Už tehdy rád poslouchal příběhy o mýtickém městě Pláč. Toužil se do tohoto bájného místa vydat, ale kvůli svému životnímu osudu nevěřil, že by si svůj sen splnil. Když se stal knihovníkem, dostal se k dalším informacím o městě, které bylo pro okolní svět ztraceno. Před dvěma sty lety totiž poutníci, kteří z Pláče přicházeli, přišli naposledy. Od té doby se nikdo neobjevil a svět nevěděl, co se stalo. Až do chvíle, kdy přijela delegace z města Pláče hledající učence, kteří by jim pomohli se zapeklitým problémem. Na cestu se s nimi vydává alchymista, botanik, explozionista, vynálezci a nakonec i malý Lazlo. A to jen díky svým znalostem o městu, které potřebuje pomoct. A tak se tato nesourodá společnost vydává na cestu, na jejímž konci je čeká důležitý úkol. Vedoucí delegace jim ale prozatím nechce prozradit, o co se jedná. Ne, do té chvíle, dokud sami neuvidí samotné město.

Lazlo je typickým hlavním hrdinou, kterého si musí zamilovat snad každý čtenář. Hubený sirotek, který je laskavý a touží po vzdělání a uznání. Je to hrdina, který roste člověku před očima. Nejdřív je to jeho fyzická podoba, která se mění díky náročnému putování a pobytu na slunci. A pak jsou to jeho činy. Ač by chtěl Lazlo dokázat něco velkého, je ochoten pomáhat těm, kteří mají větší šanci na úspěch. A vždy je to nezištně a bez postranních úmyslů. Nakonec i Lazlo pozná, jaké je to udělat něco velkého.

Kniha Snílek Neznámý mi zpočátku připomínala Eragona. Mladý muž, který netuší, jaké síly se v něm skrývají a co všechno může dokázat, když bude smělý a odvážný, postupně objevuje svět, který znal jen z vyprávění a který mu přinese mnohá dobrodružství. Jsou to hrdinové, které je radost sledovat a užívat si s nimi vše, co prožívají oni. Čtenář sleduje jejich růst. Ať už se jedná o růst mentální, či fyzický.

Snílek Neznámý je krásnou knihou. Má překrásnou obálku i okouzlující námět. Autorka umí svůj smyšlený svět popsat neuvěřitelně podrobně a tolika slovy, že nejen pocit, že stojíte na daném místě, jako byste právě opravdu prožívali to, co prožívají hlavní postavy. Až se dostanete například k popisu prvního polibku. A konec, který může i rozplakat. Čtenář se dostává k prologu, který dává najednou smysl, a vy si jen přejete, aby měl jiné vysvětlení. Je tam všechno. Láska, velké hrdinské činy, sny, které se mají plnit, a samozřejmě dobro a zlo.

Konec je otevřený, jelikož se jedná o první díl série. Proto budete možná trochu naštvaní, když najednou vyprávění skončí a vy budete mít víc otázek než na začátku. Ale Snílek Neznámý za to rozhodně stojí.

Název:     Snílek Neznámý
Autor:    Laini Taylorová
Překlad:    Adéla Špínová
Nakladatelství:    CooBoo
Místo vydání:    Praha
Rok vydání:    2018
Vydání:    1.
Počet stran:    488
ISBN:    978-80-7544-602-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení