Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michal Šanda – Hemingwayův býk

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

O rybách píše Michal Šanda rád. Určitě by se mezi jeho knihami našly nějaké, v nichž se o rybaření nezmínil, dovolím si však tvrdit, že jich není mnoho. Proto nepřekvapí, když se okolo nich točí i povídky ve sbírce Hemingwayův býk, přestože titulu knihy vévodí jiný živočišný druh.

 

Aby nedošlo k omylu, raději hned uvedu na pravou míru toho býka. Ve skutečnosti nejde o reálného tura, ale o metaforu, vyjádřenou v mottu sbírky:

Literatura je ke spisovateli stejně nemilosrdná jako k toreadorům korida.

Autorem věty je Ernest Hemingway a čtenářům, kteří tuší alespoň něco z jeho života, je jasné, jaký myšlenkový pochod ji generoval. Ostatně Michal Šanda své povídky propojil střípky z Hemingwayova života a vše ústí do poslední povídky Neporažený. V ní rozvíjí větu, použitou jako motto, pohrává si s jejím významem, korida se v jeho podání stává reálnou a Hemingway jako slavný toreador stojí proti skutečnému býkovi. Ten se stejně jako nepoddajný literární útvar snaží svého protivníka nabrat na rohy a zadupat ho do prachu arény.

Povídky, předcházející tu poslední, volně navazují na předchozí text Údolí (recenze zde). Kromě toho, že je z nich cítit vše prostupující pach rybiny, odehrávají se opět převážně v hospodě nižší cenové skupiny a prostředkem vyprávění se staly řeči, které se obvykle v hospodách vedou. Podobnost Údolí a Hemingwayova býka netkví pouze v těchto atributech, které by se daly bagatelizovat s poukazem na autorovo oblíbené téma. Údolí se pojí s s jiným velkým americkým autorem, Johnem Steinbeckem, a to už není náhoda, ale promyšlený literární projekt, který možná bude pokračovat. To je však pouze spekulativní předpoklad. Nemusí se naplnit, protože Michal Šanda rád experimentuje a kromě ryb se dlouhodobě neváže na žádné téma.

Šandovy texty bývají většinou pohodové, téměř až laskavé, což zřejmě vychází právě z trpělivosti, v jaké se musí rybář vycvičit, aby se mohl tomuto koníčku oddat. Stejně jako byla pro východní filozofy důležitá cesta a nikoliv cíl, je pro správného rybáře důležitý čas prosezený v meditačním stavu mysli a boj se zaseklou kořistí je zpestřením. Vyprávěním o útrapách a úlovcích se rybář cvičí v umění fabulace a rozdávání radosti, srovnatelným s bájením lovců u pravěkých ohnišť, a autor, který prošel takovou školou, je schopen vrátit se ke kořenům literatury. V Hemingwayově býku však čtenář může pozorovat jistou odchylku od zmíněné laskavosti a pohody teplem prostoupené hospody, a to určitou nervozitu, nespokojenost a hádavost. Jako kdyby sám autor procházel poněkud neuspokojivým obdobím.

Šandovy povídky vycházejí z prostředí, spojujícího lidi z různých vrstev. Rybolovu propadají lidé nezávisle na intelektu i společenském postavení. Až na snobské výjimky si pak spolu rádi sednou a dají si pivo nebo grog, společné téma zruší bariéry vzdělání, politického i náboženského vyznání, v konečném důsledku odkrývá základní podstatu lidského (v tomto případě spíše mužského) života. Tato primitivní prapodstata nemá nic společného s mužským šovinizmem, jak by to mohly chápat feministky. Autor povídky propojuje odstavci, které lze chápat jako úseky Hemingwayova života, avšak také jako myšlenky o podstatě a bolestech tvorby. To dělá Šandovu sbírku čtivou i inspirativní.


Hemingwayův býk
Autor Michal Šanda
Nakladatelství Milan Hodek
Místo vydání Hradec Králové
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 124
ISBN/EAN 978-80-87688-79-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení