Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Chuck Palahniuk – Den přizpůsobení

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Chuck Palahniuk je od vydání Klubu rváčů legenda. Jeho fanoušci netrpělivě čekají na každý další román. Na ten nejnovější s názvem Den přizpůsobení čekali několik let. Mezi posledním románem a Dnem přizpůsobení Chuck vydal komiksové pokračování svého nejslavnějšího románu a povídkový soubor s ilustracemi, které si měli čtenáři sami vybarvit. Imaginace tohoto autora nezná mezí.



den-prizpusobeniNový román je satirou na současné politické dění a světové názory. Palahniuk nás ve své knize uvádí do dystopického světa, který je na pokraji třetí světové války. Mladí muži odhalí premisu, podle které je politiky vyostřeno světové dění tak, aby se populace zbavila přebytku mladých mužů. Nadbytek mladíků totiž ohrožuje světový patriarchát, což se mocným mužům nelíbí. Vzpoura mladé mužské generace, která nechce zemřít, je vedena záhadným Talbottem, který nový světový řád vysvětluje řadou aforismů vydaných v jediné knize.



Nové uspořádání světa se opírá o teorii, že stejní lidé by měli žít pohromadě a nemíchat se s „cizinci“. Po vyvraždění akademiků a intelektuálů obého pohlaví se utvoří státy podle rasové nebo sexuální orientace. Europoidie je státem bílých, Černotopie je rájem pro Afroameričany, Gaysie sdružuje homosexuály.



Desítky postav a jejich příběhy mozaikovitě skládají obraz života v nově uspořádaných Spojených státech. Afroameričani bez rasizmu mohou naplno projevit svoje mentální schopnosti a svůj stát řídí telepatickými schopnostmi v souladu s matkou přírodou. Ovládají levitaci a výrobu masa bez zabíjení zvířat. Gaystát se snaží zvýšit populační nárůst nucenou inseminací lesbiček a z Europoidie se stala parodie na středověk, kdy je důležité zplodit co nejvíce potomků a ženy jsou pouze živé inkubátory na děti.



Zdá se vám to přemrštěné? Oprávněně. Palahniuk ve všech třech státech zachází ad absurdum. Svalování viny na „zlého bílého muže“ je v současnosti populární, ale jak se ukazuje ve Dni přizpůsobení, zlý může být černoch, gay i běloch. Idylické rozdělení podle ras a orientace nemůže fungovat, a kdyby se mladíci, kteří revoluci vedou, zamysleli, muselo by je to napadnout. Jak například řešit rasově smíšené páry? Co dělat s gay dospívajícími, kteří se narodí mimo Gaysii?



Kniha je plná odborných termínů, které mají zakrýt zrůdnost nového světového řádu. Relokace označuje vysídlení – ať už dobrovolné, nebo nucené. Seznam nemiláčků Ameriky je vlastně seznam odsuzující lidi k smrti, bělomluva je travestie na trubadúrské dvoření. Nový stát si žádá nové peníze, které ale velmi rychle ztrácejí hodnotu, nelze tedy hromadit jmění. Postupně se ukazuje, že jeden zvrácený systém nahradil jiný. Despotické řízení Europoidie připomíná klerofašistický Gileád z románu Příběh služebnice. V obou románech jsou ženy odstaveny od všech rozhodnutí o světě i o vlastním těle. Jsou redukovány na své reprodukční orgány a v obou knihách se schyluje k tajnému ženskému povstání. A v obou knihách se takto „zblázní“ Spojené státy.



Palahniuk nechává své postavy vést dialogy o moci, válce a podřízení. V mnohém nový román Den přizpůsobení připomíná Klub rváčů, také zde se mladíci rvou do krve a mrzačí se ve jménu osvobození vlastního potenciálu. I zde jde nejprve o tajné uskupení a agresivita hraje velkou roli. Palahniuk toto srovnání svého nejslavnějšího díla provádí přímo na stránkách románu Den přizpůsobení.
Palahniukův výsměch jednoduchým řešením a slepému následování sebevědomého vůdce je plný karikatur. Soubor tezí, mnohdy protichůdných, berou mladíci jako svoji Bibli a je jim přitom jedno, že jejího tvůrce neznají, že to může být (a skutečně je) šílenec. Přes všechny znepokojivé paralely s reálným světem je Den přizpůsobení groteskně zábavný román. Fascinace agresí, vulgaritou a týráním je Palahniukova značka, proto se i v této knize vyskytuje hodně násilí, krve a jiných tělních tekutin. Přesto nebo právě proto je Den přizpůsobení zábavná jízda.


Den přizpůsobení
Autor Chuck Palahniuk
Překlad Richard Podaný
Nakladatelství Odeon
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 385
ISBN/EAN 978-80-207-1865-5
Ediční řada Světová knihovna

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení