Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: James S. A. Corey – Vzestup Persepole. Expanze – kniha sedmá

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Dvojice autorů Daniel Abraham a Ty Franck vystupující pod pseudonymem James S. A. Corey ve svém posledním díle sci-fi série Expanze s názvem Vzestup Persepole představují další příběh vesmírné lodi Rosinanty a její posádky. Loď i její slavní majitelé zestárli, s věkem přišly technické i zdravotní potíže, což dotyčným ovšem neubralo na odhodlání a schopnostech. Tuto skutečnost záhy zjistí dávno zapomenutý nepřítel.


knihaZ brány Laconie se vynořila z hlubin temné zóny odštěpená část bývalé marťanské flotily. Pod vedením guvernéra Singha zastihla obyvatele naprosto nepřipravené. Setkáváme se s Duartem, řečeným Nejvyšší konzul, jenž naprosto přebudoval svoji flotilu pomocí nechvalně známé protomolekuly. A nyní má drtivou převahu nad všemi frakcemi. Obyvatelé pásu se ale nehodlají útlaku poddat se svěšenou hlavou.

Abraham a Franck v tomto díle nabízejí to, na co je čtenář zvyklý. Máme tu Holdena a jeho posádku, kteří se opět potýkají s problémem. Děj je tradičně psán v er-formě. Kapitoly jsou nadepsány jmény protagonistů, kteří nabízejí svůj pohled na příběh. Jedná se již o sedmou knihu série Expanze a stejně jako v posledních knihách, i v tomto pokračování se snaží autoři jít cestou, která se odlišuje od předchozích dílů.

Inovativní je už samotný fakt, že se děj posunul o třicet let dopředu. Čtenáři je tak umožněno zjistit, jaké změny se udály v životech hlavních hrdinů. Samy postavy nezřídka zmiňují vyšší věk a přibývající neduhy svých těl, stejně jako Rosinanty:

„Stárnoucí marťanská bojovnice, která žije uvnitř stárnoucí marťanské bojovnice,“ řekl Alex se slyšitelným úsměvem v hlase. […]
„Nejsem tak stará, abych ti nemohla nakopat.“ (Str. 28)

Do myšlenek postav přichází i slovo důchod. V důsledku změny situace pak dochází k mocenským třenicím i mezi členy posádky Rosinanty.

Autorské duo pro změnu věnuje stejnou měrou prostor okupantům jako posádce známé lodi. Tato změna nám dává nahlédnout na příběh z obou stran. Právě postava, která mě nejvíce zaujala, pocházela z okupantských řad. Čerstvě povýšený guvernér Singh má spravovat nově zabrané území. Kromě lodi a posádky je pro svou funkci vybaven silným ideologickým přesvědčením. O správnosti jednání Nejvyššího konzula je přesvědčen takovou měrou, až to hraničí s naivitou. Ačkoliv je tato postava silná, co se víry týče, je slabá tělesně, neschopná bránit sebe sama. Na mladém guvernérovi je ukázáno, kam člověka může dovést slepá víra v ideologii.

V knize tedy opět dostává mnoho prostoru politika. Příběh tak může někomu připadat zbytečně rozvleklý až nudný. Mě osobně tyto politické machinace zaujaly:

Vybudovat říši, to znamená nekonečnou řadu postupně sílících mikroskopických částeček moci, jež přecházejí do větší a větší zrnitosti, a každé zrnko představuje potencionálního zrádce. Medina, to byl mikrokosmos problémů, jaké se objeví všude. (Str. 208)

Představen je vzestup Laconie, jejíž expanzivní plány se řídí politikou cukru a biče. A mnoho lidí v okupovaných oblastech se této politice podvoluje a usiluje o návrat k poklidné všednodennosti. Pár lidí se vzpírá nadvládě, jak mají ovšem jednat vůči neporazitelnému nepříteli? S vrcholením zápletky dostává více prostoru i akce.

Stejně jako předchozí díly je i tento detailně promyšlen a skvěle napsán. Stačí kratičký rozhovor mezi protagonisty, aby si čtenář vzpomněl, z jak odlišných míst hrdinové pocházejí:

„Budu myslet na samé radostné věci,“ slíbil Holden. „Na motýlky. Duhy.“
„Co je ksakru motýlek?“ zeptala se Katria. (Str. 262)

Jak už má autorské duo ve zvyku, nabízí poslední kapitola opět situaci, která má vzbudit čtenářův zájem. A můj rozhodně vzbudila. Je zajímavé se ohlédnout za předchozími díly a uvědomit si, jak se příběh s každou knihou vyvíjel. Z detektivního hledání ztracené dcery se stalo dobývání galaxií. Těším se na pokračování a budoucí vývoj příběhu, který spisovatelé přichystají.

O skvělý překlad této knižní série Expanze se zasloužila česká spisovatelka fantastiky Jana Rečková, která zesnula minulý rok.


Vzestup Persepole. Expanze – kniha sedmá
Autor James S. A. Corey
Překlad Jana Rečková
Nakladatelství Triton
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 440
ISBN/EAN 978-80-7553-554-2
Ediční řada Expanze

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení