Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Arnošt Vašíček – Oko Kyklopa

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Arnošt Vašíček je známým hledačem záhad, který má na svém kontě úctyhodný počet knih i televizních pořadů. Většinou se věnuje literatuře faktu, avšak čas od času napíše nějakou beletrii. Ovšem i v těchto případech zůstávají jako hlavní téma záhady. Oko Kyklopa se věnuje zejména záhadám lidského mozku.

 

 

oko-kyklopaV knize nalezneme jednu rozsáhlou povídku či novelu a dvě povídky krátké. A právě těmi můžeme začít.  Muž, který se propadal využívá jako námět fyzikální skutečnost, že hmota je ve skutečnosti prázdno, tu a tam obsahující nějakou tu částici. Pokud bychom si dokázali takovou strukturu představit, mohli bychom – stejně jako hrdina povídky – mít strach, že se můžeme propadnout, a to velké nic nás nedokáže zadržet.

 

Druhou krátkou povídkou je Ztracená tvář. Příběh muže, který leží dlouhou dobu v komatu a po probuzení zjistí, že je někým jiným. Téma je podobné stejnojmenné povídce Josefa Nesvadby, ovšem v ní se řeší spíše změny osobnosti po transplantaci tváře.

 

Novela Oko Kyklopa se věnuje jedné z největších záhad na naší planetě – lidskému mozku. Autor ji koncipoval jako detektivku, případ muže nespravedlivě obviněného z vraždy. Příběh je jemně okořeněný motivem lásky a nevěry. Marek Rips se snaží dokázat svou nevinu i poté, co si svůj trest odsedí. Tolik detektivní linie. Tím, čím se Arnošt Vašíček jako záhadolog v novele zabývá, je osud a předurčení. Uvádí příklady některých slavných věštců, zejména těch, které se týkají násilných činů, ostatně jde o detektivku.

 

Osud podle Oka Kyklopa je zakódován přímo v lidském mozku a člověk si ho tedy po celý život nese v sobě. Samozřejmě, že se k tématu osudu úzce vážou úvahy o svobodné vůli člověka a to, nakolik se může z předurčení vymanit. V souvislosti s pácháním zločinu připomíná novela text Philipa K. Dicka Minority Report, přestože princip předurčenosti je jiný. Podobnost právě s Dickem se jeví ještě v jiném bodě – povídky obou autorů se zaměřují spíše na rozvíjení prvotního nápadu, nemají ambici zabíhat do podrobností, jako jsou hluboká psychologie postav či složité filozofické problémy. Vše je pouze naznačeno, jako kdyby to existovalo v jakési latentní formě. Možná je to jeden z důvodů, proč jsou takové texty velmi vděčnými náměty pro zfilmování, scénárista a režisér pak mohou do svého díla zanést svou vlastní invenci, neovlivněni diktátem autora předlohy.

 

Základem úspěchu knih Arnošta Vašíčka a filmů podle jeho předlohy je realita, z níž vychází jejich náměty. Na mnoho záhad, které autor uvádí, si doslova můžeme sáhnout. Najdeme je na stěnách kostelů, hradů či v muzeích. Nesnaží se čtenáři vnutit nějaké řešení, konkrétní názor, který on považuje za správný. Naopak předestírá před ním různé varianty. Samozřejmě ve svých beletristických textech zachází trochu dál a rozvíjí některou z konkrétních spekulací, ale tam si to může dovolit.


Oko Kyklopa
Autor Arnošt Vašíček
Nakladatelství Mystery Film
Místo vydání Ostrava
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 120
ISBN/EAN 978-80-87730-52-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení