Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Anthony Doerr – Čtvero ročních období v Římě

1 1 1 1 1 (1 hlas)

... se zpívá v písničce Janka Ledeckého z muzikálu Galileo. Nejen jaro, ale všechna roční období má možnost prozkoumat a prožít Anthony Doerr ve své knize Čtvero ročních období v Římě.


knihaJe vůbec možné, aby člověk změnil svůj život ze dne na den? Vzal ženu a děti a přestěhoval se přes půl zeměkoule až do Itálie? Dokáže Američan žít v Římě? A lze Řím za jeden rok poznat? Na některé z těchto otázek vám autor odpoví a na některé vlastně ne. Ale to vůbec nevadí. Čeká vás krásné hledání a to je to nejdůležitější. Cesta sama je cíl.

Kniha je psaná formou krátkých zápisků téměř deníkového stylu, v nichž se prolíná současnost se vzpomínkami na dobu krátce minulou. Fascinace Římem se tak prolíná s úvahami o životě, lásce, rodičovství a dětech.

Stát se rodičem je možná podobné, jako když se odstěhujete do cizí země. Je to Před a Po, Starý a Nový Život. Někdy přemýšlíme nad tím, kým jsme byli dřív. Někdy přemýšlíme nad tím, kým jsme teď. ... Každých pár dní se objeví okamžiky nesnesitelné krásy. Jsme zároveň šťastnější a vyčerpanější, než jsme kdy byli. ( Str. 81.)

Celý román je velmi prostý, přímočarý, ale má velkou vnitřní hloubku. Kdo by čekal cestopis s detailním itinerářem, byl by zklamán. Zdráhám se však knihu nazvat deníkem. Tak jednoduché to není, nejedná se pouze o výčet událostí, jež se staly. V románu se snoubí soubory zážitků, prožitků, střety vnitřního a vnějšího světa, všední dny i hluboké úvahy.

Doerr proplouvá Věčným městem, snaží se jej vstřebat, pochopit, že historie lidstva, historie, jež utvořila Řím, je mnohem starší, než cokoli, s čím se dosud setkal. Dvousetletá historie Spojených států je v porovnání s dějinami Říma kapičkou v moři. Spolu se svou ženou a dětmi, dvojčaty, se sžívá i s jinou mentalitou. Je zaskočen nejen místní dopravou a drzostí římských řidičů, ale také vlídností Italů a jejich ochotou a vstřícností věnovanou především chlapečkům.

Kniha je psána velmi čtivě, přesto bych ji nenazvala oddychovou, při jejím čtení je nezbytně nutné se soustředit a myslet. A vnímat. Nezbývá mi nic jiného, než knihu vřele doporučit. Je to po dlouhé době četba, která si mě přitáhla. Pojilo mě totiž jisté souznění s autorem, který každý večer kontroloval, jestli jeho děti dýchají. Plně jsem mu rozuměla a nejen tehdy!


Čtvero ročních období v Římě
Autor Anthony Doerr
Překlad Blanka Šustrová
Nakladatelství Moba
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 211
ISBN/EAN 978-80-243-8323-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení