Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lenka Slívová – Charlotta

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Za více než sto let bylo napsáno mnoho děl o našem prvním prezidentovi Tomáši G. Masarykovi. V rámci těchto děl se autoři zmiňují také o jeho manželce. Pravdou ale je, že Charlotta zůstávala spíše ve stínu. Někde na pozadí mysli všichni vedeme v patrnosti, že byla Američanka, že se seznámili v Lipsku a že jméno Garrigue přijal Masaryk právě od ní. A dál? Jaká byla jeho žena a čím vším si musela projít? Co obnášela její role v jeho životě a ve společnosti? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších nalezneme v životopisném díle Lenky Slívové Charlotta. Žena T. G. M.

 

 

charlottaLenka Slívová, držitelka několika literárních ocenění za původní básnickou tvorbu, je autorkou této knihy a zároveň také námětu k dokumentu Josefa Císařovského Poslední slovo Charlotty Garrigue Masarykové (2018). V popředí jejího zájmu stojí osudy silných žen, a proto není divu, že si vybrala právě Charlottu Garrigue Masarykovou.

 

Charlotta se narodila v roce 1850 v Brooklynu jako dcera bohatého obchodníka. Milovala hudbu, ale zdravotní potíže jí nedovolily stát se profesionální klavíristkou. Byla to žena hlubokého sociálního cítění. Žena, která ostře vystupovala proti otroctví. Žena, jež do vztahu s Tomášem Masarykem vložila příliš vysoký kredit na to, aby se jí mohl vrátit zpět a naplnit její život radostí a zadostiučiněním. Navzdory otcově vůli si prosadila manželství, poté opustila domov a zapouštěla kořeny doslova na druhém konci světa, musela se pomalu učit cizí jazyk a v nové zemi zůstala na vše sama, kdežto Tomáš se věnoval vědecké práci, společenským problémům a později především politice. Z prostředí luxusu přešla rovným skokem do chudoby, kdy se nejdříve ve Vídni musela spokojit s životem v malém neútulném bytě. Také po příchodu do Prahy to neměli manželé Masarykovi tehdy se dvěma dětmi – Alicí a Herbertem – lehké. Všichni se museli učit a zdokonalovat v češtině a zapadnout do společnosti. Ačkoliv to byla právě Charlotta, která Tomášovi vnukla myšlenku, aby v nově vzniklém státě byla v ústavě zakotvena rovnoprávnost mužů a žen, žila v jeho stínu a vykonávala práce, které měly nádech služebnické povahy.

 

Účelem knihy Charlotta je detailně dokumentovat život osobnosti. Tento účel autorka naplňuje do poslední kapky. Na základě podrobného studia pramenů a odborné literatury sestavila velmi užitečné, pravdivé dílo. Textu jednotlivých kapitol členěných do pěti oddílů podle životních etap vždy předchází výrok Charlotty, jenž trefně vystihuje nejen danou kapitolu, ale lze jej také obecně aplikovat na životní situace každého člověka. 

 

Je těžká doba a každý musí důstojně nést, čemu se nelze vyhnout. (Kapitola Alice ve vězení, str. 227).

V každé kapitole čtenář musí obdivovat nesmírnou Charlottinu sílu. Avšak to, jak navenek působila silně, ji zřejmě uvnitř ničilo a brzy se začalo projevovat na jejím zdraví a také na psychice. Muselo pro ni být velmi těžké přijmout skutečnost, že její muž cítí „vyšší poslání“, takže v průběhu první světové války odešel do zahraničí a nechal ji v době prvního celosvětového válečného konfliktu nemocnou doma. Aby toho nebylo málo, musela se v období války vyrovnat se smrtí syna Herberta, vězněním dcery Alice a čelit všemožným výslechům. Přesto zůstala ve všech situacích silná a rovná. A to je hlavní myšlenka této knihy – vyzvednout neuvěřitelnou sílu a životní nasazení jedné ženy. 

 

Kniha je psána velice čtivě, přitom neztrácí na odbornosti, čtivost nijak neohrožuje faktografickou stránku díla. Po přečtení se ptám sama sebe. Stojí za takovou obětí bezmezná láska, nebo Charlottě nic jiného nezbývalo, a tak přijímala den co den novou a větší bolest? Nebo snad obětovat sebe a snášet bolest je hlavním znakem pravé lásky?

 

 

Charlotta
Autor Lenka Slívová
Nakladatelství Mladá fronta
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 296
ISBN/EAN 978-80-204-5023-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení