Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sebastien de Castell – Černé znamení

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Černé znamení je druhým dílem fantasy série Divotvůrce sympatického autora Sebastiena de Castella, kterého mohli nejen jeho fanoušci vidět v Praze na Humbookfestu  (knižním festivalu), kde se ukázalo, že jde o bezprostředního člověka sršícího humorem. Sebastien pobavil celou halu a není se čemu divit, že i jeho příběhy jsou protkány humorem, který vykouzlí úsměv na tváři.


knihaČerné znamení je fantasy příběh plný dobrodružství, mapující cestu psance, který je pronásledovaný a skrývá se. Na nebezpečné cestě ho provázejí netypičtí společníci.  Série je nejen plná humoru, ale i nebezpečí. S psaním příběhu autorovi pomáhá celá řada lidí, například jeho vydavatelka přiměla Sebastiana, aby Kellen zažil taky trochu milostného dobrodružství, a třeba Simone Hayové vděčíme za přidání některých rvaček a bojových scén.
Nejlepší na sérii jsou netypické postavy, hlavní hrdina Kellen dělá chyby, rozhodně není dokonalý, ale snaží se bojovat.  Pochází z mocné rodiny, ale nebyl obdařen velkou magickou mocí. Není čarodějem, takže si vypomáhá triky a podfuky. Kvůli černému znamení se stal psancem, toulá se po pohraničí a snaží se přežít.

Dále tu máme všemi oblíbenou agresivní, mluvící a především nevyzpytatelnou kočkoveverku, popisovanou jako kočku s mrzutým výrazem, dlouhým chlupatým ocasem a kožními záhyby, které slouží k plachtění. Společné dialogy s hlavním hrdinou mají opravdu šmrnc, jsou protkány sarkasmem a ironií. Reichis je známý zručný zlodějíček, vyděrač a podle jeho slov i vrah, prostě žádný domácí mazlíček, ale drzý bojovník.

A nakonec Ferius Parfax, hazardní hráčka, která se stává průvodkyní, učitelkou a přítelkyní hlavního hrdiny. Tahle zrzavá, svérázná, schopná a především tajemná světačka Kellenovi nejednou zachránila život a nabídla správnou radu. V Černém znamení se setkáváme nejen se starými postavami, ale s novými hrdiny, kteří oživí děj. A navíc přibývají nepřátelé, kterých se musí hrdinové vyvarovat.

Tuto knihu pro mládež bych popsala jako dobrodružné, magické vyprávění se sympatickými hrdiny, které pobaví. Je to milá, zábavná oddechovka plná triků, kouzel, karet a tajemství. Sám autor tuto sérii popisuje jako western bez kovbojů, ale zato se spoustou magie a především s mluvící kočkoveverkou. V nakladatelství Egmont v letošním roce vyšel již třetí díl s názvem Kouzelnice.

Sebastien de Castell je kanadský autor, který žije ve Vancouveru se svou ženou a dvěma agresivními kočkami. Za svůj život okusil už mnoho profesí, byl archeolog, učitel, projektový manažer, herec, ombudsman, hudebník, designér, ale třeba i choreograf bojových umění.  Castell se proslavil fantasy sérií pro dospělé s názvem The Greatcoasts, která byla nominována na řadu cen.

Ukázka:
Vzpomínám si, že vzápětí se rozlétly dveře, zastavárnu zalilo sluneční světlo a dovnitř vrazila nejasná postava, která mě povalila na zem a rázně tak ukončila vloupání, které, když o něm zpětně uvažuju, mohlo vyjít, kdyby bylo pečlivěji naplánováno. Čtyři měsíce v pohraničí mě přivedly k neoddiskutovatelnému závěru: stal se ze mě dokonalý vyvrhel. Neulovil jsem nic, co by stálo za řeč, zabloudil jsem všude, kam jsem přišel, a zdálo se, že každá osoba, s kterou jsem se setkal, si našla víc než dobrý důvod, aby mě oloupila nebo zabila. Někdy obojí. (Str. 9).


Černé znamení
Autor Sebastien de Castell
Překlad Peter Kadlec
Nakladatelství Egmont
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 354
ISBN/EAN 978-80-252-4173-8
Ediční řada Divotvůrce

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení