Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michala Jendruchová – Tlustá tak akorát

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Ruku na srdce, dámy čtenářky, asi žádná. Hrdinka nového románu Tlustá tak akorát je nucena se sama se sebou srovnat netradiční cestou – začíná péct sladké. Nucena? Kým? A proč? To se dozvíte, když si knihu Michaly Jendruchové přečtete.


knihaKvěta je holka jako každá druhá – není dokonalá, ale vždycky po tom toužila. A tak vyzkoušela snad všechny diety na světě. Bez efektu. Kromě toho se nikdy netoužila dostat do konfliktu se svou mámou, a přestože ji srdce vedlo jinam, vystudovala pedagogickou fakultu a začala učit. Nutno říci, že úspěšně. Ale uvnitř cítí, že je něco špatně. Že jí něco chybí.

Sama by se pravděpodobně ke změně nikdy neodhodlala, ale rozhodne za ni osoba, kterou na celém světě miluje nejvíc, babička. Když náhle zemře, nedokáže Květa nesplnit její přání a pomalu se dostává do víru událostí, o nichž se jí ani nesnilo.

Pohřeb byl dojemný. Uspořádali jsme ho v místním kostelíku, kam babička každou neděli chodila na bohoslužby. Byl plný k prasknutí. Celá tlupa kolegů v čele se Zdeňkem a Davidem se uvolnila z vyučování, aby mě podpořili a vzdali čest babičce. Vedle rakve položili objemný věnec s nápisem: VZPOMÍNÁME NA NAŠI SLADKOU BABIČKU. Dojalo mě to. (Str. 56).

Podobné období zažívá také Jiřina, druhá hrdinka knihy. Manžel si našel milenku, Jiřinu prakticky vyhodil z jejich domu a na jejím pocitu ublížení nic nezmění ani skutečnost, že jako bohatý podnikatel se s ní finančně vypořádal. Jenže co si má počít se svým životem, když dosud byla zvyklá dělat manželovi full servis a své kariéry se dávno vzdala?

Dvě ženy, dva osudy, jež se nečekaně střetnou, vzájemně se začnou směrovat a utvářet netušenou budoucnost. A třeba v ní obě najdou své štěstí. Nebo taky ne.

Z děje knihy víc prozrazovat nebudu, neboť zápletka sama o sobě není složitá. Ale je napsána lehce a uvěřitelně, což se ne vždy u knih podobného typu zdaří. Za to si autorka jednoznačně zaslouží velkou pochvalu. Některé situace jsou sice vyřešeny malinko naivně a jednoduše, ale ostatně proč ne? Proč by všechno muselo být komplikované?

V současnosti hojně využívaný styl vyprávění z více pohledů knize pomáhá, dostáváme se do vnitřního života obou žen snadněji, než by tomu bylo s nezaujatým vypravěčem. Jako bonus děj doplňují recepty na sladkosti Květiny babičky. Myslím, že by se klidně daly vyzkoušet.

Především v zahraniční literatuře používaný formát funguje dobře i v českém prostředí, pokud je dobře napsaný, a to tady je. Nečekejte však psychologický román, o hlubokých sondách do duše nemůže být řeč, ale na to si Michala Jendruchová ani nehraje. A to je dobře. Kniha je milým čtením, u nějž máte sladko v puse a toužíte po Vánocích a babiččině vánočce.


Tlustá tak akorát
Autor Michala Jendruchová
Nakladatelství Práh
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 254
ISBN/EAN 978-80-7252-787-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení