Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Steven Price – Ve svitu plynových lamp

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Ve svitu plynových lamp je kniha, která nedočkavé čtenáře trápí. Skáče z místa na místo, z jedné časové roviny do druhé a přitom pomalu buduje fikční svět. Současně vás přinutí fandit oběma hlavním postavám. Zločinci a detektivovi, kteří spojili síly.


knihaAtmosférický román, kterým se vine kouzlo starého Londýna. Špinavého, tajemného, zahaleného do mlhy. Steven Pricestvořil příběh, v němž hlavní roli hrají touha, nenaplněné sny a dávné křivdy. Ačkoli tím základním podnětem, který tady dává věci do pohybu, je vražda, rozhodně nejde o klasickou detektivku.

Vše se točí kolem dvou zdánlivě neslučitelných hrdinů. Gentlemanského zloděje Adama Foolea a Williama Pinkertona, obávaného detektiva, jehož věhlas překračuje Atlantský oceán. William Pinkerton chce jediné. Rozplést hádanku legendárního podvodníka Edwarda Shadea. Adam Foole touží pomstít smrt své dávné lásky. Kvůli tomu dává všanc své bezpečí a spojuje se s mužem, o němž mezi zločinci kolují legendy. Společně pročesávají londýnské ulice i špinavé stoky, aby dosáhli svých cílů.

V rozdílných časech i místech

Víc než co jiného je tato kniha příběhem o touze v mnoha jejích podobách. V případě Williama Pinkertona je touha dopadnout EwardaShadea přímo posedlostí. Ale také Adama Foole se žene za jediným cílem, protože jej pronásledují stíny minulosti. A právě to odlišuje knihu Ve stínu plynových lamp od tolika jiných v řadě.

Postavy jsou vystavěny velmi důkladně a velmi rozvážně. Vyprávění využívá mnoho odboček k tomu, aby rozpletlo jejich zamotané příběhy. Skáče do různých časových rovin, přesouvá se z Londýna do diamantových dolů v jižní Africe i na bojiště občanské války. K jistým událostem se vrací několikrát. Vypravěč dávkuje informace tak pomalu, že tento titul rozhodně není vhodný pro netrpělivé čtenáře, kteří preferují rychlý spád děje.

Ovšem je třeba dodat, že tempo je přiměřené a nikdy to jako celeknezabředne do hluchých míst. Jde o knihu promyšlenou do poslední tečky, která každým slovem budujeatmosférua především vdechuje život neuvěřitelně komplikovaným postavám. Mají své chyby, touhy, minulost, tajemství a milují.

Nenaplněná přání

Jako samostatnou postavu je v tomto případě nutné zmínit také starý Londýn, ponořený do mlhy a špíny. Kdykoli se vyprávění přesune zpátky k němu, hraje dokonale svou roli. Dodává celé té honičce za pomstou a rozhřešením správný punc dávných časů.

Velmi potěšující také je, že londýnští vyšetřovatelé, kterým proslulý americký detektiv Pinkerton oficiálně pouze vypomáhá, nejsou za bandu hlupáků. Ačkoli prostor pro jejich zesměšnění se nabízel hned několikrát.

Ve svitu plynových lamp nelze než doporučit k přečtení. Rozhodně je to kniha, která si zaslouží čestné místo na poličce. Navíc disponuje velmi inteligentním koncem, který možná trochu zabolí, ale jde na ruku logice vyprávění, a nikoli přání čtenáře. Jako takový celou historii zlodějů a detektivů perfektně uzavírá.


Ve svitu plynových lamp
Autor Steven Price
Překlad Lucie Mikolajková
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 672
ISBN/EAN 978-80-7577-113-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení