Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Martin Selner – Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Martin Selner už několik let pracuje v denním stacionáři pro lidi s poruchou autistického spektra. Jako terapii k psychicky vyčerpávající práci si naordinoval tvorbu blogu. Pozitivní přístup k postižení, velká dávka smyslu pro suchý humor a sebeironii udělala z jeho blogu senzaci. Selner svými postřehy prodchnutými lidskostí přispívá i do tištěných médií. A v roce 2017 mu vyšla první kniha Autismus &Chardonnay, ve které se kromě textů z blogu a novin objevují i texty nové. Kniha měla velký úspěch, a tak přišel čas na Autismus &Chardonnay 2: Pozdní sběr. Název odkazuje na obsah knihy – historky o autistech a osvědčeném léku na přeplněnou mysl, kterým je víno.


knihaMartin Selner o sobě pochybuje a z těchto pochyb vznikají jeho texty. Bilancování, co je a co není pomoc, kolik soucitu je ta správná míra a kolik vína s jesenkou je ještě normální, probíhá na stránkách jeho knih i blogu neustále. A stále to není ohraná písnička, spíše naopak. Asistovat lidem s postižením, respektive s poruchou autistického spektra, vyžaduje velkou dávku trpělivosti a pokory.

„Proč se nepřevlíkáš? Za chvíli nás v šatně střídají další děti. Děje se něco?“
„Sedím na střídačce.“
Občas se tak cítíme všichni – že sedíme na střídačce. Někdy prostě nejsme dost dobří, nemáme formu. A někdy je to asi i jedno. Hlavní je, že patříme do týmu.
(SELNER, Martin, 2019. Autismus &Chardonnay 2. Praha: Paseka, s. 79. ISBN 978-80-7432-975-3.)

Selner popisuje práci se „svými dětmi“ tak, že najednou autisty vidíte jeho očima. A Selnerovy oči nevidí postižení, divné zvyky a zvuky, ale lidi, kteří jen potřebují víc pozornosti nebo naopak méně. Při čtení vás často napadne, že způsob, jakým autor přistupuje k obyvatelům stacionáře, je vlastně moc fajn přístup pro všechny. Protože všichni máme občas špatný den, kdy jsme bezdůvodně protivní na lidi, kteří si to nezaslouží a které máme třeba i rádi. A kdyby si ti lidé, na které jsme nepříjemní, prostě jen pomysleli, že bude lepší, když nám dají prostor a klid a naši špatnou náladu nám prostě bez zbytečných řečí odpustili, bylo by to skvělé. A tak se chová Martin Selner k autistům.

Psaní o podobném typu práce svádí ke glorifikaci zaměstnanců, ale i postižených. Selner se tomuto přístupu celkem úspěšně brání. Jako zbraň proti patetické oslavě jinakosti používá humor. Humor velmi taktní, suchý a přiměřený. Vybalancovat míru vtipu v textech o postižení je náročné. Nesklouznout k lacinému výsměchu, a přesto trousit sarkastické poznámky je hlavní deviza Selnerových textů.

Kniha Autismus &Chardonnay 2 se skládá ze dvou druhů textů. Prvním z nich jsou krátké úvahy o mezilidských vztazích a přístupu k životu. Selner vždy uvede na scénu jedno ze svých dětí a představí nám jeho problém s fungováním v neautistickém světě. Na tomto základě rozvine úvahu o toleranci, snášenlivosti a soucitu. Texty jsou krátké a vypointované. A melancholicky vtipné. Druhým typem textů jsou krátké dialogy mezi ním a dětmi. A opět jsou plné (nechtěného) humoru. Doslovnost, s jakou autisté přistupují ke konverzaci, je sice vtipná, ale Selner ji nezneužívá k výsměchu. Spíše se v těchto krátkých dialozích objevuje sebeironie.

Selnerův pohled na autisty a schopnost učit se z jejich reakcí a problémů působí i na čtenáře. Svět při čtení jeho knihyse najednou nedělí na hendikepované a zdravé, ale na vnímavé a zahořklé. Kniha často vyvolá úsměv na tváři a stejně často z pointy zamrazí. Útlá knížka s lehkým vtipem ale rozhodně nepatří do oddychové četby. Přesto, nebo právě proto by si ji mělo přečíst co nejvíc lidí.

Byl jsem s dětmi v bazénu.
Já: „Vyždímej si plavky.“
Dítě: „Moc mi to nejde.“
Já: „Tak je přestaň ždímat pod tekoucí sprchou.“
(Tamtéž, s. 76.)

Dost často ve svých úvahách o psychicky náročné práci narazí na problém vyhoření. Kdy začíná být problém nošení si práce domů – byť jen v myšlenkách? A je opravdu dobře, kdyby se ho problémy dětí nedotýkaly tak osobně? Většina otázek zůstane bez odpovědí, ale samotné jejich hledání je podnětné a vtipné. Ač se to nezdá, smutek se v Selnerových textech snoubí s humorem, melancholie s pochopením a jinakost s každodenností.


Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr
Autor Martin Selner
Nakladatelství Paseka
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 135
ISBN/EAN 978-80-7432-975-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení