Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Tsultrim Allione – Pečuj o své démony

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Člověk odnepaměti prožívá radost i smutek, hojnost a nedostatek a také se denně musí vyrovnávat s různými problémy – úzkostí, depresemi, návalem stresu, poruchami příjmu potravy a podobnými negativními projevy hektického způsobu života. Ale existují tyto problémy ve skutečnosti, nebo jenom v naší hlavě? V knize Pečuj o své démony nalezneme manuál, jak s takovými vnitřními nepřáteli nakládat. Její autorkou je Tsultrim Allione, jedna z prvních amerických žen, která přijala svěcení v tibetském buddhismu a nyní je uznávána jako jeho západní učitelka.

 

pecuj-o-sve-demonyUž slovo démon skrytě vzbuzuje strach. Jemněji znějí výrazy problém, nedostatek, strašák, … Avšak autorka klade důraz na personifikování problémů, proto také pro ně používá personifikovaný název, tj. démoni, kteří jsou nedílnou součástí našeho života.  

 

Démoni se v našich životech objevují, ať je provokujeme, nebo ne, ať je chceme, či nikoli. Mysl démony vnímá jako skutečné, a my se tak zaplétáme do boje s nimi. Obvykle tento náš zvyk bojovat proti tomu, co vnímáme jako problém, dává démonům sílu, místo aby je oslaboval. (ALLIONE, Tsultrim, 2012. Pečuj o své démony. Přel. Lenka Adamcová. Praha: Maitrea, s. 32. ISBN 978-80-87249-38-3.)

 

Hlavní myšlenka knihy, jak vyplývá ze samotného názvu, spočívá ve vnímání, pojmenování a nasycení démonů sídlících v naší hlavě. Logické se přitom na první pohled zdá proti zlu spíše bojovat. Jenže bojem se vytváří nebezpečné prostředí a každý soupeř se bude snažit vyhrát stejně jako my. Podle Allione démoni a jakékoliv zlo přímo sílí, pokud se s nimi snažíme bojovat. V momentě, kdy je pojmenujeme a nasytíme, ztrácejí nad námi moc. 

 

Tato myšlenka není nová. Objevuje se například v mnoha pohádkách (žabák se promění v prince, když princezna přijme jeho žabí podobu, stejný princip je využit v pohádce Kráska a zvíře a mohli bychom jmenovat další a další). Také mnoho psychologických a alternativních terapií je založena na přijetí toho, co nás pronásleduje. Nejinak je tomu u buddhistického učení, které sahá až do starověku. 

 

Velmi zajímavý je v této publikaci samotný popis působení jednotlivých démonů, kterým Tsultrim Allione věnuje samostatné kapitoly – démoni závislostí, workholismu, týrání, strachu, lásky, nemoci, rodinní démoni aj. Autorka nejdříve podává charakteristiku démona a poté následuje krátký příklad konkrétní situace. Každý člověk se najde v nejedné kapitole.

 

Kniha Pečuj o své démony není jen teoretickým pojednáním. Je přímo manuálem, jak takovou péči zvládnout. Autorka ji podrobně rozebírá v pěti krocích, které na konci ještě shrnuje, aby člověk, který se rozhodne tuto metodu vyzkoušet, mohl mít při ruce stručný návod. K tomu navíc pro úplný obraz přidává modelové příklady konkrétních situací. Čtenář si tedy může analogicky vytvořit scénář pro rozhovor se svými démony. Kniha bude nedocenitelným průvodcem pro člověka, který se zdráhá se svým problémem navštívit terapeuta, duchovního učitele či jiného průvodce vlastním nitrem. Podle knihy se může o pročištění mysli pokusit sám v soukromí svého bytu či domu.

 

Na knižním trhu nalezneme nespočet titulů, jež jsou zaměřeny na sebepoznání, zdokonalování se, proměnu myšlení nebo řešení vnitřních konfliktů. Některé jsou cenné, jiné spíše komerční. Kniha Pečuj o své démony se mezi nimi vyjímá svou nevtíravostí, názorností a jednoduchostí v pojetí tématu. Je velmi čtivá. Jistě potěší každého duchovně založeného čtenáře, který ví, že na čistotě duše se musí neustále pracovat. 

 

 

 

 

Pečuj o své démony
Autor Tsultrim Allione
Překlad Lenka Adamcová
Nakladatelství MAITREA
Místo vydání Praha
Rok vydání 2012
Vydání 1.
Počet stran 288
ISBN/EAN 978-80-87249-38-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení