Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jennifer Donnellyová – Nevlastní sestra

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Isabelle už je jen krůček od toho, aby mohla být navěky šťastná a vzít si prince za muže. Stačí jen navléknout skleněný střevíček a je to. Osud tomu chtěl ale jinak a na její podvod s uříznutými palci se velmi záhy přijde. Na zámek odjíždí její nevlastní sestra Ella a Isabelle se probouzí do špatného snu jménem realita. Knihu Nevlastní sestra napsala autorka Jennifer Donnellyová a v České republice ji vydalo nakladatelství CooBoo.



Příběh chudinky Popelky zná snad každé malé dítě na celém světě. Ale příběh jejích dvou zlých sester a ještě horší macechy už málokdo. Donnellyová se tedy rozhodla, že svět spraví o tom, jak to s těmito ženami nakonec dopadlo.

Isabelle se po odjezdu Elly na zámek skoro zhroutí – nejenom že nemají nikoho, kdo by se o ně postaral, navíc se matka zblázní, a aby toho nebylo málo, tak lidé ve vesnici si na ně ukazují prstem. Nikdo z nich nemá slitování s ženami, které roky trápily to nebohé děvče, které se teď navíc stalo královnou! Isabelle a její sestra nyní poslouchají nejen urážky, ale i posměšky o jejich podobě, povaze a závisti. Hlavní hrdinka se však se svým osudem snaží bojovat. Zpočátku koná dobré skutky, ty ale nakonec vyjdou vniveč. Ze zoufalství se dokonce rozhodne poprosit vílu, aby jí pomohla stát se krásnou, protože věří, že krásné dívky to mají v životě snazší a je jedno, co dělají a jak to dělají. Dokáže nakonec Isabelle svému osudu vzdorovat? A vzpomene si znovu na své touhy a sny?

Nevlastní sestra je krásným příběhem o tom, že krása vůbec není všechno, že stereotypy se dají bořit a že naše cesta vůbec není dána dopředu – stačí chtít, a změnit se dá všechno. Proslýchá se, že krásné ženy mají život jednodušší – je to možná pravda, nic se od nich nečeká, jen to, že budou dobře vypadat a reprezentovat správně svou rodinu a partnera. V tomto případě to mají krásky těžké. Stereotypní myšlení společnosti si dané osoby zaškatulkuje často dřív jen podle vzhledu a nesnaží se je poznat. Krása nám totiž nemůže zajistit náš dobrý konec, vždy to jsou naše činy a skutky, které nás dovedou k vytouženému cíli. V Nevlastní sestře muži věří, že ženy musí být krásné, a když jsou ošklivé, patří do kláštera. Navíc, nemohou být ženy chytré – myšlení je vyhrazeno pouze pro muže. A samozřejmě už by vůbec neměly chtít lovit, jezdit na koni nebo bojovat.

Příběh Nevlastní sestry ukazuje čtenářkám, že i když do života nevykročily zrovna pravou nohou, dá se mnohé napravit pílí a laskavostí. Osud nám do cesty často hází klacky pod nohy a je jen na nás, jestli se začneme zlobit kvůli tomu, že musíme překážku obejít, nebo jestli ji využijeme ke svému prospěchu a postavíme z oněch „poházených dřevin“ klidně celý dům. Není totiž důležité, jaké zrcadlo nám nastaví společnost, je jen na nás, co si o sobě myslíme a kam míříme.



Nevlastní sestra
Autor Jennifer Donnellyová
Překlad Adéla Špínová
Nakladatelství CooBoo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 376
ISBN/EAN 978-80-7544-865-1
Ediční řada Nevlastní sestra

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení