Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Brigid Kemmererová – Temné a osamělé prokletí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Kniha Temné a osamělé prokletí je retellingem známé pohádky Kráska a zvíře. Tuto pohádku zná snad každý, navíc retellingů na dané téma je v dnešní době opravdu velké množství, přesto se autorce Brigid Kemmererové podařilo napsat velmi originální a chytlavý příběh.



Princ Rhen je dědicem mocného království. Vždycky se těšil, až převezme vládu a ujme se správy své země. Jenže to bylo předtím, než ho zlá čarodějka proklela. Předtím, než se proměnil v krvelačné monstrum. Předtím, než zničil svoji rodinu a zemi…

Pro Harper nebyl život nikdy moc lehký. Žije sama s bratrem a vážně nemocnou matkou, nemají moc peněz. A když se jednoho večera pokusí pomoci neznámé dívce v ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté země prince Rhena.

Monstrum? Princ? Harper neví, co si má myslet. Když však začne poznávat dobré stránky princovy povahy, zdá se, že by prokletí mohlo být zlomeno. Že se do prince konečně zamiluje lidská dívka. Ovšem to temné síly nemohou dopustit, a tak se spojí, aby Harper i Rhena rozdělily…

Jde o příjemné a oddechové čtení. Skvělým nápadem bylo propojit kouzelný Uhlíkov, kde bydlí Rhen, a dnešní svět, tedy Washington, ze kterého pochází Harper. Uhlíkov je království, ve kterém se odehrává větší část děje. Princ Rhen byl rozmazlený a nevážil si toho, co měl. Když oslavil své osmnácté narozeniny, proklela ho zlá čarodějka Lilith. Rhen je nucen měnit se v obludné monstrum na konci každého období. Když se promění, neví o sobě a ničí vše a všechny, kteří mu přijdou do cesty. Jedině dívka, která se do něj doopravdy zamiluje, ho může zachránit. Proto mu jeho věrný královský strážce Grey vodí poctivě každé období jednu dívku za druhou.

Retellingů na motivy pohádky Kráska a zvíře je nespočet a sama už jsem jich pár přečetla, např. Dvůr trnů a růží nebo Na lovu. Může se zdát, že už tyto příběhy mohou být nezáživné, že se v nich opakuje stále to stejné dokola. Naštěstí tomu tak u knihy Temné a osamělé prokletí není.

Postavy jsou sympatické, hlavně Harper, která není vůbec typickou Kráskou. Je velmi svérázná, navíc jako malá prodělala mozkovou obrnu, takže kulhá na jednu nohu. Rhen mi místy sympatický byl a místy nebyl. Svůj názor na něj bych přirovnala k jízdě na horské dráze. A nakonec je tu Grey, který mi byl od začátku až do konce milejší než Rhen.

I když je kniha žánru young adult, nenaleznete v ní kupodivu žádný milostný trojúhelník. To mě příjemně překvapilo. V knize byla okrajově naznačena i LGBT tematika. Knihu bych zařadila mezi velmi moderní pojetí Krásky a zvířete. Je to jeden z těch lepších retellingů, který můžu doporučit.


Temné a osamělé prokletí
Autor Brigid Kemmererová
Překlad Magdaléna Farnesi
Nakladatelství CooBoo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 479
ISBN/EAN 978-80-7544-756-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení