Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: John Ronald Reuel Tolkien, Christopher Tolkien – Pád Gondolinu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Žádný autor fantasy literatury v ní nezanechal tak výraznou stopu jako John Ronald Reuel Tolkien. Jeho milovaná a často až fanaticky zbožňovaná díla ještě více zpopularizovaly filmy z počátku 21. století. Ne každý však ví, že za mistrova života vyšlo mnohem méně knih, než kolik mu jich dnes přičítáme. Navzdory slávě a hladu čtenářů profesor Tolkien svá další díla cizeloval tak dlouho, až v jednaosmdesáti letech skonal. Zanechal po sobě stohy propracovaných textů i tužkami načmáraných poznámek. Chopil se jich jeho syn Christopher a díky jeho píli si dnes můžete přečíst poslední knihu mistra Tolkiena nazvanou Pád Gondolinu. Stejně jako předchozích Tolkienových děl se jej v České republice ujalo nakladatelství Argo.

  

pad-gondolinuChristopher John Reuel Tolkien stojí po celý život ve stínu svého otce. Bez něj by si však tolkienofilové mohli nechat jen zdát o propracované mytologii Silmarillionu a Nekonečných příběhů či rozverných knihách Dopisy Děda Mráze nebo Tulák Rover. Chlapec, kterému tatínek vyprávěl příběh o jednom hobitovi žijícím v noře, vyrostl. Bojoval v RAF proti nacistům a po válce pomáhal otci s trilogií, kterou dnes známe pod názvem Pán prstenů. Právě Christopher je autorem původní mapy Středozemě. Christopher také pokračoval v otcově díle a věnoval desítky let práce sumarizaci, kompletaci a vydávání otcových roztříštěných textů tak, aby dávaly čtenářům smysl. Dnes devadesátipětiletý kmet je mnohým znám jako morous, který si dovolil vyjádřit pochyby o filmové trilogii Petera Jacksona, ale spíše by si zasloužil uznání za – pro čtenáře neviditelné – galeje na prohloubení odkazu svého otce.

 

V předmluvě Christopher Tolkien píše, že je Pád Gondolinu nejspíš opravdu poslední knihou, kterou editoval. Podobné tvrzení vyjádřil i v o rok starším Berenovi a Lúthien, jejichž české vydání se stále připravuje. Můžeme jen doufat, že muži, který je ještě o rok a půl starší než britská královna, vydrží jeho elán a znovu se ponoří do otcovy pozůstalosti, aby pro nás vynesl na světlo další klenot.

 

Pád Gondolinu vypráví svým způsobem dva příběhy. Nejprve ten románový o putování hrdinného Tuora do skrytého elfího města a následné zkáze, které se navzdory všem opatřením nevyhnulo. Dále ten řekněme literárně-vědecký o vzniku a vývoji vyprávění, jeho proměnách a nuancích.

 

Pověst o zániku Gondolinu si přečtete v několika podáních. Někdy celou, jindy jen její části. Děj i jména postav se však mnohdy liší podle toho, jak J. R. R. Tolkien příběh propracovával a měnil. Ve dvousetstránkové knize má nejdelší souvislé vyprávění necelých padesát stran. Nemusíte se bát, že se v knize nezorientujete, protože Christopher Tolkien vás jejími zákoutími provází v nepříliš dlouhých, avšak dostačujících komentářích.

 

Běžným konzumentům toho „nejstravitelnějšího“ z Tolkienovic kuchyně nebude nový chod příliš šmakovat. Kdo se však bojí pro běžné čtenáře útrpného Silmarillionu na druhou, ten je také vedle jak ta jedle s trpasličími bratry Dvalinem a Balinem. Text Pádu Gondolinu se pohybuje někde na pomezí zmíněných knih, ale je pravda, že znalci středozemské mytologie si jej vychutnají více.

 

Orientaci v knize kromě komentářů Christophera Tolkiena pomáhají předmluva s prologem, stejně tak seznam jmen, rodokmeny a dodatečné poznámky na konci. Předmluva ukazuje čtenáři, jak v hlavě J. R. R. Tolkiena vznikal od roku 1917 příběh dobytí nádherného elfího města, jakou váhu mu přikládal i jak se proměňoval a prolínal s jinými vyprávěními. Prolog shrnuje některé důležité události známé ze Silmarillionu a vsazuje Pád Gondolinu do širších souvislostí historie Středozemě a jejích národů. Seznam jmen a rodokmeny napomáhají orientovat se v aktérech děje a v topografii Středozemě Prvního věku, podobně je nápomocna i mapa na předsádce.

 

Knihu zkrášlují malby a kresby Alana Leeho, jenž je nejslavnějším ilustrátorem Tolkienových příběhů. Více než sedmdesátiletý Lee doprovodil svými pracemi nejen Tolkienovy knihy, ale podílel se i na výtvarné stránce filmového zpracování Pána prstenů a seriálu, který nyní produkuje Amazon a který se bude zabývat příběhy odehrávajícími se ve Středozemi dlouho před Hobitem. Celostránkové malby na lesklém papíře a kresby ohraničující jednotlivé kapitoly patří k tomu nejlepšímu, co Lee vytvořil. Stačí se podívat na přebal knihy, který je z přední strany krásný a z té zadní nádherný, abyste si udělali představu o tom, co vás čeká uvnitř. Na dvou stranách na konci knihy navíc naleznete seznamy ilustrací, které vám pomohou je snadno najít a prozradí, co je na nich vyobrazeno, pokud to nepoznáte sami.

 

Pád Gondolinu je kniha pro každého skutečného milovníka děl mistra Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Běžní fanoušci ji budou považovat za fádní, ale ti, kterým nevadí číst si stejný příběh několikrát v různém podání, kteří neohrnou nos nad tím, že v jednom vyprávění je otcem hlavního hrdiny někdo jiný než v jiném, nahlédnou pod pokličku svého oblíbeného autora a dostanou malý klenot v několika podobách. Ilustrace Alana Leeho svazku přidávají neoddiskutovatelnou estetickou hodnotu. Pokud cítíte nutkání vrátit se do Středozemě, nenechte si tuto labutí píseň editora Christophera Tolkiena uletět. Je to totiž jedna z těch labutí, které Tuora přivedly do Gondolinu. A přivedou tam i vás.


Pád Gondolinu
Autor John Ronald Reuel Tolkien, Christopher Tolkien
Překlad Stanislava Pošustová-Menšíková
Ilustrace Alan Lee
Nakladatelství Argo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 208
ISBN/EAN 978-80-257-2874-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení