Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Cyril Massarotto – Láska na jedno kliknutí

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Internet. Dnes již nedílná součást života. Pracovní záležitosti, zábava, bankovnictví, … a komunikace či seznamování, to vše dnes probíhá převážně prostřednictvím internetu. Někteří lidé jsou přímo závislí na on-line sdílení a komunikaci. Ale co když jste v situaci, kdy nemáte možnost se jinak seznámit? Co když vám život zasadil bolestnou ránu nebo vás poslal na zkušenou do profese hluboko pod vaši úroveň? Jak potom znovu najdete svou spřízněnou duši? A kde? A právě do takové situace nás vnáší svou knihou Láska na jedno kliknutí francouzský spisovatel Cyril Massarotto.

 

laska-na-jedno-kliknutiOna (Julie) žije v Paříži a po zkušenosti z posledního vztahu téměř nevěří na lásku, navíc si vlivem okolností vydělává na živobytí jako uklízečka. On (Paul) je lékařem v Londýně a svou životní lásku ztratil tragicky v jedné nevratné vteřině. Oba jsou zasaženi bolestnou zkušeností a bez nezměrných možností internetu by se těžko seznámili.

 

Jako zázrakem jim oběma zkřížila cestu nová mobilní aplikace Click & Love, která je na základě dotazníku  vyhodnotila jako téměř stoprocentně a bezchybně zapadající dílky jedné skládačky. Jenže… jim umožňuje jen to, co má naprogramováno. Nejdříve jen psaní, pak videozprávu a pak možná něco dalšího. Mezitím si Paul s Julií začnou rozumět a chtějí se setkat, jenže to jim aplikace nechce dovolit. Láska je ale všemocná. A co teprve touha a přitažlivost. 

 

Charaktery obou postav se odkrývají postupně a pozvolna. Nejdříve jsou anonymními postavičkami, jedněmi z tisíců jim podobných. Děj plyne bez větších dílčích zvratů až k závěru, který je poněkud nečekaný. 

 

Dějové linie se vyrovnaně střídají. Tak se čtenář ocitá hned v Londýně, hned v Paříži. Popisy jsou živé a autentické. Autor umí dokonale vtáhnout do děje. Text je také proložen přímou konverzací obou postav (graficky znázorněno v konverzačních bublinách), takže čtenář jakoby sleduje jejich mobilní telefony. To způsobuje doslova rychločetbu. 

 

Je otázkou, zda je téma příběhu uvěřitelné, nebo šíleně přitažené za vlasy. Záleží na zkušenosti každého z nás. Pokud jsme alespoň jednou zažili situaci, která nám vešla do života bez varování a přehodila ze dne na den výhybku na úplně jinou kolej, není pro nás problém takový příběh přijmout jako možný.

 

Francouzský spisovatel Cyril Massarotto je známý jako autor knih, které si čtenáře získávají svou vtipností, citlivostí a citem pro spravedlnost (Bůh je tvůj kámoš, 2008; Sto bílých stránek, 2009; Jsem nejkrásnější muž na světě 2010 aj.). Potvrdil to také v nejnovější knize Láska na jedno kliknutí. 

 

Kniha určitě potěší více čtenářky než čtenáře. Je bezvadnou oddechovou četbou sloužící k pobavení, též k zamyšlení nad tím, že se na jedné straně vytrácí klasická komunikace, na druhé straně může internet být dobrým prostředníkem k tomu, abychom ke komunikaci někoho našli.


Láska na jedno kliknutí
Autor Cyril Massarotto
Překlad Šárka Belisová
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 360
ISBN/EAN 978-80-267-1617-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení