Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Pavel Kohout – Les Bor

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Původní česká detektivka, to je název úspěšné edice vydávané brněnským nakladatelstvím Moba. Jedním z nejnovějších přírůstků této edice je kniha Les Bor od jihočeského autora Pavla Kohouta. Detektivka se odehrává v Českých Budějovicích a v blízkém okolí a důležitým prvkem je tajemný branišovský les opředený strašidelnými historkami.


knihaPavel Kohout je mladý autor žijící v Českých Budějovicích. Živí se převážně marketingem, copywritingem a nově se můžeme s jeho textem setkat i v podobě detektivního románu. Les Bor je jeho první tištěnou vydanou knihou a ohlasy čtenářů jsou zatím pozitivní.

Hlavním hrdinou je kapitán Koutný. Ostřílený kriminalista žijící ve spokojeném bezdětném manželství s Janou Koutnou, psycholožkou a koronerkou. Jeho poklidný pracovní i soukromý život naruší příchod Jana Sojky, nového kolegy z Prahy. Společně začnou pracovat na novém případu, který je navíc bedlivě sledován médii.

Tři studenti a kamarádi vyrazí jednou v noci do lesa Boru na okraji Českých Budějovic. Místo hledané kešky však narazí na zohyzděnou mrtvolu. Brzy se ukáže, že mrtvý je projektantem, podnikatelem, ale hlavně bývalým spolužákem Sojky. Vdova se Sojkou kdysi dokonce chodila.
Autor rozehrál napínavý příběh, který umocňuje prostředí lesa opředeného tajemnými až strašidelnými historkami. Lesa, který je v zájmu psychotroniků, lovců duchů i sebevrahů. Ovlivňuje prý lidskou psychiku a nejednomu člověku se slabou povahou se zde udělalo těžko.

Tajemné i duchařské příběhy mám ráda. Už proto jsem chtěla tuto knihu číst. Další fakt, který mě nalákal, bylo umístění děje do jihočeské metropole. Branišovský les i jeho pověst znám. O to víc jsem byla zvědavá, jak se s takovým tématem autor popere.

Musím uznat, že vše dávkoval rozumně. O lese a tajemných záležitostech psal jen tolik, aby zaujal čtenáře a navodil správnou atmosféru. Dále se však držel linie reálně vypadajícího detektivního příběhu, který by se mohl skutečně v těchto místech odehrát.

Ač je román Les Bor autorovou prvotinou, je napsán velmi profesionálně. Postavy jsou dobře vykreslené, především po psychologické stránce. Bavilo mě autorovo „blafování“, kdy některé scény popsal dvojsmyslně. Čtenář si mohl myslet, že čte o brutální vraždě, ale zatím to bylo trochu jinak…

Pokud bych měla autorovi něco vytknout, bylo by to až přílišné citování písňových textů. Chápu, že se mu hodily k dokreslení atmosféry určité scény – a podobné využití písní je rozhodně zajímavé–,na můj vkus tím však vyplňoval děj až příliš často.

Autor: Pavel Kohout
Obálka: Marcel Bursák/PT Moba
Nakladatelství: Moba
Edice: Původní česká detektivka
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran:256
ISBN: 978-80-243-9173-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení