Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Ariana Neumann – Pod svícnem tma

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Může se zdát, že o druhé světové válce už bylo vše natočeno, napsáno, zaznamenáno, zdokumentováno. Ale opak je pravdou. I pětasedmdesát let od kapitulace Německa se stále dají najít nové příběhy a nové skutečnosti, které stojí za to zachytit pro další generace.


knihaDříve vycházející válečná literatura se zaměřovala na velkolepé bitvy a válečné operace, při kterých docházelo k přesunům tisíců vojáků, materiálu a válečné techniky. Kdy jedinec byl pouze součást soukolí. U knih, které v tomto žánru vycházejí dnes, pozorujeme odklon od masy a vyhledávání jedinečných lidských příběhů, kdy jeden každý člověk dokázal sám svým způsobem bojovat a přežít. Za použití různých metod a často lstivých kousků, na které by dnešní člověk možná ani nepřišel. Jedním z příběhů, který si zasloužil být předán dalším generacím, je válečná pouť otce Ariany Neumann. Ona sama jej mravenčím úsilím sestavila z kusých útržků vyprávění otce, z krabice odkázaných dokumentů, pátráním po celém světě. Pod svícnem tma postupně odhaluje mimořádný osud jejího otce, kterého ona sama znala jako muže bystrého úsudku, obchodního ducha a obklopeného aurou úspěchu.

Až jako dospělá začala pátrat po tom, jak s tím vším souvisí otcovy noční můry, které se k němu ani málo nehodily, Hans Neumann i přes svůj židovský původ přežil druhou světovou válku jako jeden z mála z široké rozvětvené rodiny. A dokonce se vyhnul i nástupu na nucené práce a do koncentračního tábora i přesto, že vždycky chyběl jen malý kousíček. Nebo možná naopak malý kousek přebýval. Štěstí, odvahy a důvtipu, který mu nelze upřít.

Jak se postupně utahovala smyčka svírající válečnou Prahu, začalo mladému Hansovi s pověstí nevycválaného a nezodpovědného mladíka docházet, že zde se i přes nezměrnou pomoc rodiny a přátel už dlouho neschová a rozhodl se pro překvapivý úkryt, kde přečká do konce války, který se zdál být na spadnutí. Podle hesla „Pod svícnem tma“ se překvapivě rozhodl pro Berlín a nabídnul své služby říšskému průmyslu. Válku přežil, ale odnesl si z ní celoživotní trauma, o kterém nikdy nemluvil, a jen výkřiky ze spánku dávaly tušit, co všechno zažil. Po roce 1948 byl nucen svůj domov opustit podruhé, tentokrát definitivně. Rozhodl se pro Venezuelu, kde si získal pověst úspěšného průmyslníka, mecenáše umění a sběratele hodinek. Právě jeho posedlost časem hraje v knize jednu z hlavních rolí.

Ariana Neumann začala postupně střípek po střípku skládat příběh jedné rodiny, o které se od otce dozvěděla velmi málo. Po jeho smrti na ni čekala krabice s dokumenty, která podnítila její zvědavost natolik, aby několik let věnovala úsilí dopátrat se svého skutečného původu. Svého úkolu se zhostila natolik dobře, že se rozhodla jej vydat v knižní podobě. Na památku i pro výstrahu. Pod svícnem tma věrohodně popisuje život ve válečné Praze, v koncentračním táboře Terezín a dalších. Neplýtvá zbytečným patosem, ale fakty a čtenář tak dostává reálný obraz každodennosti a „normálního“ života, tak jak dny přicházely pro nucené obyvatele těchto nechvalně proslulých zařízení. Není to způsobeno jen atraktivitou tématu, ale hlavně způsobem, kterým autorka události podává. Poutavě napsaná sága jedné rodiny, od které nemůžete odejít. Malinko pomalejší rozjezd pokračuje zběsile rychlými událostmi války, aby se ve finále opět uklidnil a donutil k zamyšlení, když Ariana Neumann se členy své rodiny objíždí místa, kde se její otec naposledy viděl se svými rodiči, kde se dlouhé týdny schovával v tajné místnosti, kde se psaly krvavé dějiny židovského národa, kde…

Pokud by na školách existovala povinná četba, Pod svícnem tma by mělo patřit do seznamu publikací, ze kterých by měli studenti čerpat. Kvůli obsahu i kvůli provedení.

Název    Pod svícnem tma
Autor            Ariana Neumann
Nakladatelství        Argo
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2020
Vydání    1.
Počet stran         346
ISBN/EAN        978-80-257-3085-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení