Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Claudine Monteil – Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

V nakladatelství Metafora vychází několik let životopisy slavných osobností. V této edici se objevily knihy popisující život spisovatele Hemingwaye, zpěvačky Edith Piaf nebo slavného návrháře Tiffanyho. Nejnovější kniha se věnuje páru, který ovlivňoval dlouhá léta dění ve Francii. Knihu napsala Claudine Monteil a jmenuje se Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre.


knihaAutorka knihu napsala na základě osobního setkání se Simone Beauvoirovou a s její sestrou. Sama Monteil byla u událostí, které měly za úkol vzburcovat národ a poukázat na špatné postavení žen ve společnosti. Tato skupina odvážných se zasloužila o větší svobodu a pravomoc něžného pohlaví. Tento příběh ale není jen o počátcích feminismu ve Francii, je to hlavně příběh o lásce v jakékoliv její podobě.

Vyprávění začíná dětstvím obou spisovatelů až do jejich prvního společného setkání. Každý vyrůstal v jiných podmínkách. Hlavní rozdíl je zřejmý – on jako muž měl ke vzdělání a k budoucnosti slavného spisovatele přístup, zatímco ona jako žena měla svou roli předem danou. Naštěstí se narodila do rodiny, jež dovolila rozvinout její talent a umožnit jí jít za svým snem. Rozdílné byly také jejich rodinné poměry. Sartre vyrůstal jen s matkou a dědečkem, Beauvoirová s oběma rodiči a sestrou. Jejich vztah rozhodně nebyl jednoduchý a v době, ve které žili, mohl být pokládán i za skandální. Oni však věřili ve svobodu. Ve svobodu slova, ducha i ve svobodu žití a bytí. Nechtěli se nechat svázat konvencemi běžného života, proto se například nikdy nevzali. Oba věděli, že si navzájem patří, a i když do jejich životů vstupovali další muži a také ženy, vždy si byli navzájem oporou. Celý život se oslovovali něžnými přezdívkami a oba dávali své dílo číst nejdříve tomu druhému. Byli si tedy i celoživotními kritiky.

Díla obou spisovatelů jsou dodnes uznávána a oba patří mezi nejvýznamnější myslitele 20. století, ale zakusili i mnohá bezpráví a útlaky od vládnoucí vrstvy. Často se politickému systému nehodili, nikdy se všaknevzdali a bojovali dál. Zároveň si uměli užívat život. Procestovali svět a všude je vítali s otevřenou náručí.

Autorka ve své knize popisuje život Sartra i Beauvoirové. Na jedné straně ukazuje, jak se spisovatelka snažila celý život bojovat s nespravedlností vůči ženám. Na druhé straně ukazuje, jak Sartre kladl důraz na lidskou svobodu a nebál se tak bojovat i s politickými systémy. Kniha je napsána tak živě, že má čtenář pocit, že kdyby se přenesl do Paříže, uvidí sedět v kavárnách myslitele, jak probírají aktuální dění ve společnosti a přitom kouří své oblíbené cigarety a popíjí kávu.

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Autorka se nezaměřila jen na život dvou slavných osobností, ale ukazuje čtenáři i tehdejší dění, které hýbalo Francií i celým světem.

Autor: Claudine Monteil
Název: Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre
Překlad: Hana Davidová
Nakladatelství: Metafora
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 288
ISBN 978-80-7625-062-8
Ediční řada Klokan

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení