Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lucie Šilhová – Svedu to na tebe

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Tisíce povah, tisíce podob a miliony lidských příběhů, které se dají literárně ztvárnit různou formou. Vážně, nevážně, s humorem, s nadsázkou, s ironií, s nadhledem,… Všechny najdete v souboru fejetonů Lucie Šilhové Svedu to na tebe. Jedná se o pokračování úspěšného prvního dílu Beru to na sebe. Převážně o ženách a převážně pro ženy a jejich schopnostech proměny. V aktuálním díle Lucie Šilhové má žena osm podob: manželka, dcera, dáma, matka, žena, hospodyňka, kalamita, kazatelka. A každá se aktuálně proměňuje podle potřeb svých a svého okolí, přičemž jednotlivé role se prolínají, přelévají a občas také přetékají. Slovy, emocemi a hlavně činy. Různé úhly pohledu na tutéž věc nebo bytost bývají často předmětem sváru nebo naopak komických situací. Častým spoluhráčem na poli vztahů je autorčin manžel, který je vzpomenut v téměř každém fejetonu, a lze tak usoudit, že pro autorku je především on nezměrným zdrojem inspirace.


knihaRozsah jednotlivých příspěvků, které tvoří soubor Svedu to na tebe, je nevelký a vždy se vejde maximálně na jednu stranu. Prostě úvodní sloupky nejmenovaného magazínu pro ženy, které jsou po letech knižně vydávány jako celek. Což může představovat výhodu i nevýhodu. Máte rádi styl Lucie Šilhové a těšíte se na každé pondělí, kdy časopis s jejím sloupkem vychází? Možná oceníte, že budete mít její vtipné postřehy ze života všechny pohromadě. Nebo naopak čekáte, že v knize najdete něco dalšího, ale zjistíte, že jste už všechno někdy v minulosti četli. Opakování matka moudrosti, ale všeho moc škodí.

Autorka je vtipná, její životní postřehy se ve většině případů shodují se zkušenostmi každé z nás a i zdánlivě obyčejný zážitek dokáže prodat a proměnit ve čtení, u kterého se pobavíte. Nicméně zážitků není nekonečně mnoho a motiv se občas opakuje. Tak se několikrát dozvíme, jaké patálie jsou s oblečením, pokud vaše konfekční velikost začíná číslem čtyři (jen ženy ví), jak dokáže znepříjemnit život zdánlivě obyčejná návštěva kadeřnice a jak vztah s matkou.

Svedu to na tebe pobaví a rozhodně se jedná o odpočinkové čtení, které se ale po x stranách stane lehce nudným. Malé džíny, velký zadek, vysoké podpatky, kluzké dlažební kostky, účes na fotce modelky, tuhé lokýnky v reálu. Lucie Šilhová potěší, ale pokud máte předplacen časopis pro ženy a dobrou paměť, v knize nenajdete nic nového. Bohužel. Nemáte předplaceno nebo je vaše paměť mizerná? Obdarujte své blízké nebo, ještě lépe, sebe knihou Svedu to na tebe.

Název knihy        Svedu to na tebe
Autor            Lucie Šilhová
Nakladatelství        Motto
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2020
Vydání    1.
Počet stran         253
ISBN/EAN        978-80-267-1839-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení