Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: David R. Gillham – Město žen

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Město žen je podle anotace knihou o obyčejných lidech v neobyčejné době. S tím nemohu úplně souhlasit, protože hrdinství obsažené v tomto románu je rozhodně mimořádné. Poznejte příběh odehrávající se v Německu za druhé světové války, v němž najdete zajímavý pohled na dění přímo v srdci třetí říše.


knihaSamotný název knihy tak trochu napovídá, o čem to vlastně celé bude. Píše se rok 1943, v Evropě zuří druhá světová válka a většina mužů bojuje na frontě. Nejinak je tomu i v Berlíně, kde opuštěné manželky musí často živořit a myslet na své manžely kdesi v zahraničí. Jednou z nich je i Sigrid Schröderová, která přežívá společně s nepříliš přátelskou tchyní. Brzy jí ovšem osud postaví do cesty nečekané tajemství, které zcela změní její život.

Americký spisovatel David R. Gillham v knize působivě popisuje atmosféru válečného Německa a nálady tehdejších obyvatel. Válka se překlopila do své druhé poloviny a i v Berlíně jsou místní ohrožováni nálety spojeneckých letadel. Rozhodně se tedy nepodíváte do příliš optimistického prostředí. Bída a strach jsou všudypřítomné i uprostřed zdánlivě neporazitelné třetí říše.

Hlavním motivem je ovšem podzemní odboj a celkově nebezpečná hra na záchranu ohrožených osob. Při čtení byste si určitě měli uvědomit, že všichni Němci rozhodně nebyli spříznění s nacisty a našlo se zde i mnoho takových, kteří neváhali riskovat vlastní život pro druhé. Jednalo se o velké hrdiny, a přestože je tento příběh smyšlený, určitě nepostrádá i mnoho pravdy.

Samozřejmě tu najdete i všemocné pány a zloduchy z gestapa, kteří svým ostřížím zrakem neustále pátrají, koho chytí do svých spárů. Díky tomu dostává tento příběh hodě temný nádech a po většinu času se budete bát o život hlavních hrdinek.

Ano, právě ženy zde totiž hrají hlavní roli. Povětšinou zde působí jako daleko statečnější a akceschopnější než muži, kteří přece jen častěji propadli pozlátkům nacistických oficírů. No někdy vlastně ani neměli příliš na výběr.

Velkou pozornost zde ovšem trochu překvapivě hraje i sex a přitažlivost mezi muži a ženami. Přece jenom byla zcela jiná doba, němečtí vojáci si často užívali na svých vojenských misích, přestože doma měli manželky. A v tomto případě doma čekající žena rozhodně není žádná světice. Autor se pouští poměrně nevybíravě do různých erotických popisů, přesto nejsou vyloženě vulgární.

Postupem času začíná být děj opravdu dramatický a čtenář je plný očekávání, jak to dopadne s ústředními postavami. Dokážou se schovat před nacistickou mocí, nebo budou jejich záslužné skutky po zásluze potrestány? V druhé polovině už je to opravdu jízda, při které hrozí nebezpečí za každým rohem a začnou přibývat i mrtví.

Město žen je rozhodně působivý román, věnující se zejména podzemnímu boji přímo v srdci Německa. Vedle toho ovšem popisuje i osudy lidí, kteří sice vstoupili do služeb říše, ale často ne z vlastního přesvědčení. Nechybí tu ani nějaká ta láska, zrada či přímo nenávist k bližnímu svému. Jedná se o další zajímavý pohled na události, které otřásly celým světem a nikdy by neměly být zapomenuty.

Název: Město žen
Autor: David R. Gillham
Překlad: Helena Hartlová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Počet stran: 400
ISBN/EAN: 978-80-7565-738-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení