Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Nina Majewska-Brown – Tajemství z Osvětimi

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Nina Majewska-Brown je současnou polskou spisovatelkou, která má na svém kontě několik románů pro ženy a rovněž román s detektivní zápletkou. Po odpočinkové a spíše odlehčené literární tvorbě zaměřila svou pozornost na témata z druhé světové války.


knihaAutorka měla možnost se osobně seznámit s Ewou Budniakowou, která jí postupně vyprávěla zážitky ze svého dětství a vzpomínala na svou maminku. Z těchto rozhovorů se Majewska-Brown dozvěděla, že její matka část okupace prožila v osvětimském táboře. Pátrala dál, hledala informace v archivech a oslovila bývalé spoluvězeňkyně Stefanie, Ewiny matky. Z pestré palety získaných materiálů a vyprávění sestavila poutavý příběh Stefanie Budniakové, rozené Stawowé.

Stefania vyrůstala v Tarnowě, kde před válkou absolvovala soukromé dívčí gymnázium. Vdala se. Šlo o sňatek, který jí sjednali rodiče. Vztahy mezi manžely nebyly příliš harmonické, proto Stefania veškerou svou pozornost a lásku věnovala svým dvěma dcerám. Její muž se hned v prvních letech německé okupace připojil k odbojovému hnutí a hodně času trávil mimo domov, v lesích. Jejich cesty se začaly víc a víc rozcházet, rovněž i názorově.

Případ uvěznění rukojmích nebyl v nacistické praxi ničím výjimečným. Stefania, stejně jako jiné polské ženy, se dostaly do vězení a následně do koncentračního tábora jenom proto, že gestapo nebylo schopno dopadnout jejich muže bojující v odboji.

V prosinci 1943 se Stefania po několika týdnech věznění dostává do Březinky. Byla nucena opustit dvě malé dcerky a sama vykročit vstříc neznámému osudu. Bojovat za každý den a udržovat se při životě právě vzpomínkami na své děti, které jí dávaly potřebnou dávku naděje. Další naději jí poskytoval esesman Jürgen, jehož v táboře poznala.

Román je vyprávěn hlasem Stefanie, která vzpomíná na svůj život, a hlasem malých holčiček, jež v útlém dětství přišly o milovanou matku a vystřídaly několik útočišť u cizích lidí, než se nakonec dostaly ke svým prarodičům. Autorka text románu obohatila o drobné (avšak hutné svým obsahem) komentáře z poválečného života rodiny, jež umožňují pochopit rozsah traumatu, s nímž se každý přeživší musel potýkat. A nejen on, ale celá jeho rodina. Matčin nucený odchod z domova zanechal hlubokou jizvu na duši jejích dcer.

Příběh rovněž boří zažité stereotypní, černobílé pojímání fungování koncentračního tábora, v němž na jedné straně stojí vězni-oběti a na druhé dozorci-zločinci. Tento obraz je v podstatě oprávněný. V literatuře byl silně prezentován především v prvních poválečných letech. Od 60. let 20. století začíná do literárních děl postupně pronikat upravený a mnohem plastičtější pohled. Z tohoto hlediska Nina Majewska-Brown navazuje na tradici, kterou v polské literatuře započali již Tadeusz Borowski, Krystyna Justa a Zofia Posmysz a částečně ji uplatnil i současný spisovatel Grzegorz Gortat nebo ještě více Wojciech Dutka. Navazuje rovněž na celosvětový trend, který reaguje na poptávku čtenářstva o silné příběhy z období 2. světové války, které v sobě mísí prvky napětí, neuvěřitelnosti, snad i děsivosti, ale zároveň naděje, lásky a víry. Je možné, že tato poptávka částečně vychází z potřeby načerpat sílu a inspiraci a najít ukotvení v dnešní nejisté době.

Název: Tajemství z Osvětimi
Autor: Nina Majewska-Brown
Překladatel: Markéta Páralová Tardy
Originální název: Tajemnica z Auschwitz
Nakladatel: Víkend
Vydání: 1
Rok vydání: 2020
Počet stran: 336
EAN: 9788074333026
ISBN: 978-80-7433-302-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení