Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Natasha Lester – Skříň plná Diora

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Kat Jourdanová objeví ve skříni své babičky luxusní šaty značky Dior. Nejsou tu ale jen jedny, je jich plná skříň. Kat začne pátrat, jak je možné, že se zrovna její babička dostala k takovému jmění, a jak je možné, že jí o tom nikdy nevyprávěla. Dojemný vícevrstvý příběh o lásce, hrdinství, válce i porozumění napsala Natasha Lesterová. Kniha má příznačný název Skříň plná Diora a v České republice ji vydalo nakladatelství Metafora.


knihaKat se po návratu domů začne ptát své babičky na mnoho otázek souvisejících především s právě nalezenými šaty. Odpovědi ale nedostává a zdá se, že je její babička z vyzvídání rozrušená, a tak nechává ženu, která ji vychovala místo matky, odpočívat a snaží se záhadě přijít na kloub jinak. Naštěstí se jí ozývá novinář, který má otázky týkající se Katiny babičky také, ale zároveň má i na některé z nich odpověď.

Vracíme se do minulosti. Přesně do roku 1939, kdy se pilotka Skye a pár dalších neohrožených žen přidává do boje ve válce. Tehdejší svět je plný předsudků vůči pracujícím ženám, proto to skupina kolem Skye nemá jednoduché. Ale i díky nim se podaří nemyslitelné, a tak čistě mužský svět musí uznat, že tyto ženy opravdu potřebuje.

O pár let později, v roce 1947, přichází Christian Dior se svou extravagantní kolekcí New Look. Svět je stále šokován z války, ale zároveň je okouzlen neskutečnou tvorbou tohoto návrháře. Parfém, který návrhář zároveň vydává, se jmenuje Miss Dior, na počest jeho sestry, která bohužel strávila konec války v koncentračním táboře.

Kniha Skříň plná Diora skáče z minulosti do přítomnosti. Čtenář sleduje osud neohrožených žen ve válce a vzápětí se dostává do přítomnosti, kde se snaží přijít společně s Kat na to, jak souvisí život Katiny babičky, Diora a anglického letectva. Jak vyprávění pokračuje, je čtenář napjatější a zvědavější. Příběh graduje a rozuzlení přichází až v samém závěru. To je ale v pořádku. Kniha je tak dobře napsána, čtenář si užívá každou část a na konci je mile překvapen, jak vše do sebe dokonale zapadne.

Hrdinky a hrdinové, kteří v knize vystupují, mi přirostli k srdci. Bojovali neohroženě nejen za sebe, ale za celou zemi. Nebáli se bolesti a zároveň si užívali každou chvilku radosti a lásky, která jim byla za války nabídnuta. Je zřejmé, že ženy měly mnohem těžší postavení a často byly terčem posměchu, o to víc by měly být obdivovány za to, co dokázaly. I ony svým dílem přispěly k tomu, že válka nakonec skončila.

Knihu vřele doporučuji. Je částečně biografií a mnohé z postav opravdu existovaly. Díky dobře zvolenému příběhu je vyprávění čtivé a člověk se nemůže na autorku zlobit, že si některé věci upravila, aby měl příběh větší říz. Navíc vše v doslovu vysvětluje, takže pokud bude mít čtenář zájem, může se o opravdových hrdinkách, hrdinech a jejich životech dočíst více v literatuře, kterou autorka ve svém doslovu zmiňuje. Příběh je plný emocí, a nejen těch dobrých, to ale k životu patří. Postavy z knihy Skříň plná Diora to moc dobře vědí, a tak se při každé nabízené příležitosti snaží užít si den plnými doušky.

Název     Skříň plná Diora
Autor    Natasha Lester
Překlad    Hana Sichingerová
Nakladatelství    Metafora
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2020
Vydání    1.
Počet stran    470
ISBN    978-80-7625-132-8

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení