Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Ted Chiang – Příběhy vašeho života

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Jméno spisovatele Teda Chianga bude povědomé spíš jen znalcům sci-fi, žánru, v němž se tento autor etabloval. I když je jeho dílo velmi skromné co do počtu popsaných stránek, určitě zasluhuje pozornost. Nakladatelství Host, které vydalo jeho povídkovou knihu Příběhy vašeho života, pro jistotu na obálce uvedlo, čím se zapsal do povědomí širší veřejnosti – podle jeho povídky byl natočen film Příchozí.



Texty Teda Chianga patří do kategorie fantastiky, která na čtenáře klade poměrně velké nároky, protože ho nutí přemýšlet. Povídky mají intelektuální náboj, který sice není obtížně pochopitelný, ale je potřeba ho pozorně sledovat. Každý příběh stojí na určité spekulaci, která tvoří základ světa odlišného od toho, v němž žijeme. Přitom není podstatné, v jaké době se odehrává.

Babylonská věž otevírá sbírku a zavádí čtenáře do starozákonní doby, v níž se hlavní hrdina Hilalúm  poprvé setkává s tímto megalomanským projektem. Skupina horníků, k níž patří i on, má prorazit nebeskou klenbu. Neznámo, které čeká na druhé straně, dává prostor pro myšlenky s nábojem mystiky.

Zcela jiného ražení je povídka Pochopit. Zpočátku připomíná známou Růži pro Algernon, ale její vyústění směřuje do boje o nadvládu a absolutní moc. Superinteligence v tomto případě není nadějí pro lidstvo, ale hrozbou. Autor potvrzuje pravidlo, že člověk dokáže každou myšlenku zdeformovat a každé dobro obratem ruky změnit ve zlo.

Dělení nulou představuje čtenáři svět matematiků, kteří v tomto oboru nevidí pouhá čísla, ale řád světa. Pokud se tento řád bortí, má to vliv i na psychiku těchto lidí. Je zajímavé zamyslet se nad problémem, který je hodně vzdálený životu drtivé většiny jiných lidí.

Povídka Příběh tvého života dala v pozměněné formě jméno celé sbírce. Tématem se stalo plynutí času. V současné době je pro nás problematické jeho rozměr nějakým způsobem uchopit a už vůbec nedokážeme s ním pracovat. Ted Chiang ho čtenáři předkládá jako prostor, v němž se hlavní hrdinka po setkání s mimozemšťany dokáže orientovat a snaží se řešit známé paradoxy týkající se změn budoucnosti, tedy osudu. Jak jsem se v úvodu zmínil, právě tato povídka sloužila jako předloha pozoruhodného filmu Příchozí, který se v době svého uvedení vymykal průměru akčních sci-fi a nabídl tak zážitek i náročnějšímu divákovi. Tvůrci filmu dokázali intelektuálnímu textu s poměrně komorním příběhem přidat okouzlující vizuální složku a linky akcelerující děj.

Českou stopu můžeme sledovat v povídce Dvaasedmdesát písmen, oživující příběh o Golemovi. Přestože autor sahá hluboko do historie, nalezneme v jeho povídce modernější motivy, například problematiku sebeuvědomění umělé inteligence či zdokonalování strojů jejich vlastními silami. Příběh je o to aktuálnější, že žijeme v době, kdy se na rozvoji umělé inteligence horečně pracuje.

Vývoj lidské vědy se poněkud vymyká kontextu sbírky, jde spíše o krátký esej, nicméně se týká témat, které v povídkách najdeme.

K židovsko-křesťanské mystice se autor vrací v povídce Peklo je nepřítomnost Boha. V ní asi nejsilněji zaznívá styl, který si čtenáři oblíbili u Kurta Vonneguta, prosté vyprávění o neobyčejných věcech. Základem se stala zjevení andělů a způsob, jakým se s nimi lidé chtějí vyrovnat. Ale ať už se snaží aplikovat statistické metody nebo jen prostou víru, podstata zůstává skryta.

Když se vám líbí, co vidíte: Dokument se snaží prostřednictvím fiktivních rozhovorů rozklíčovat postoj lidí k vnímání krásy. Nejde pouze o nezávislé subjektivní názory, postupem času se vlivem veřejného mínění modifikují, podléhají revizi a autocenzuře.

Ke každé povídce přidal autor krátký komentář, dovolující čtenáři lépe pochopit jeho záměr a také okolnosti vzniku textu. Samozřejmě, že by obstály samo o sobě, jde o pouhý nevýznamný bonus, některé čtenáře mohou dokonce rušit, protože si třeba musí poopravit svůj postoj k příběhu.

Sbírka Příběhy vašeho života zaplňuje mezeru zející vedle akčních sci-fi či fantasy, které bez většího užitku ve velkém konzumují někteří lidé. Literatura by měla čtenáře provokovat k přemýšlení, rozvíjet jeho fantazii a předestírat před něj problematiku, na niž jiným způsobem nenarazí. Povídky Teda Chianga to dokonale splňují.

Název: Příběhy vašeho života
Autor: Ted Chiang
Překlad: Pavla Horáková, Robert Hýsek, Richard Podaný
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2021
Vydání: 2.
Stran: 349
ISBN: 978-80-275-0202-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení