Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Bernard Minier – Údolí

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Očekávaný šestý díl thrillerové série Bernarda Miniera s Martinem Servazem v hlavní roli konečně doputoval i na český knižní trh. Údolí opět přináší několik starých známých, ale především velice napínavý a dramatický děj.

 

udoliFrancouzský bestsellerista Bernard Minier jednoznačně patří mezi mé nejoblíbenější autory krimi thrillerů. Vlastně především on mě tak trochu odlákal od severské detektivky směrem k jiným zemím. Doma mám všechny jeho přeložené knihy a každou jsem hltal se stejným nadšením. Po krátké pauze u nás konečně vychází šestý díl skvělé série s Martinem Servazem, který za mě může směle konkurovat i samotnému Harrymu Holeovi. 

 

Tentokrát potkáte oblíbeného kriminalistu v trochu netradiční roli. Po menším průšvihu z předcházejícího dílu byl totiž suspendován a nyní čeká na disciplinární řízení, které může ukončit jeho kariéru policisty. V tomto nepříliš šťastném období obdrží telefonát od osoby, o níž několik let neslyšel. Neváhá se vypravit do malé vesnice v srdci Pyrenejí a pátrat po dávno ztracené minulosti. Ani zdaleka ovšem netuší, co ho v malebném údolí potká. Sesuv půdy ho na tomto místě uvězní, a navíc se zde začnou objevovat umučené a znetvořené mrtvoly. Bude to mít o to složitější, protože nemůže oficiálně vystupovat jako policista a musí se z velké části spolehnout na pomoc jiných.

 

Právě to je jeden z hlavních rozdílů oproti jeho předchozím případům. Servaz se dostává do trochu podřízenější role. Tentokrát nebude velet žádnému týmu a bude se muset držet zpátky. Vzhledem k faktu, že případ je hodně osobní, však samozřejmě nemůže zůstat v nečinnosti. 

Asi většina z vás četla anotaci této knihy a tak už víte, že onou osobou, kvůli které vlastně zamíří do malé vesnice, je Marianne. Ano, právě ona stará láska, o níž už osm let neví, kde se nachází. Nejedná se ovšem o jediný návrat. Trochu nečekaně se totiž objeví i Irene Zieglerová, se kterou již dříve spolupracoval. 

 

Společně se vydají po stopách tajemného vraha, který má na svědomí hodně brutální mordy. Oběti opravdu neměly lehkou smrt a násilí zde tedy rozhodně nechybí, zároveň ovšem nehraje hlavní roli. Zatímco někteří autoři se v krvavých popisech doslova vyžívají a snaží se především co nejvíce šokovat, Bernard Minier si dává záležet především na samotném vyšetřování. Krvavé vraždy jsou tu prostě jen z nutnosti, ale nestaví se na nich celé vyprávění. 

 

Jak už jsem napsal, hlavním stavebním kamenem je důkladné pátrání po důkazech, svědcích a samotném pachateli. Poměrně dlouho opravdu nebudete tušit, kdo by za vším mohl stát. Chvílemi vám tvůrce předhodí nějaké falešné stopy a až o něco později možná začnete tušit, kterým směrem se vydá. Na úplné rozluštění zápletky si však troufám tvrdit nepřijdete a je poměrně šokující. Rozhodně tedy nechybějí ani zásadní zvraty. 

 

Minier si dává hodně záležet i na vykreslení celé dusivé atmosféry a popisech prostředí. Jako byste se sami ocitli ve vzdálených Pyrenejích a prožívali děj společně s hlavními postavami. Nechybí ani drobná romantická linka, ale nijak významně nevstupuje do zápletky. Tohle prostě není červená knihovna, důležitější je poctivá policejní práce. 

 

Údolí je napínavým a dramatický thrillerem, který se vlastně svým způsobem vrací zpět do minulosti. Svým stylem mi trochu připomíná první díly, na každé větě je znát, že tvůrce má prostě vytváření těchto příběhů v krvi. Navíc dokáže výborně pracovat i s postavami a jejich strastmi. Jeho fanoušci přesně vědí, co od něj chtějí, a on jim to vrchovatou měrou dopřává. 

 

PS: Závěr je poměrně příjemně ukončený, takže nebudete vzdychat nad tím, co se se kterou postavou stalo. Ale přesto se nemohu dočkat, až vyrazím společně s Martinem Servazem na další pátrání po psychopatických vrazích. 

 

Název knihy:  Údolí

Autor: Bernard Minier

Nakladatelství: XYZ

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Počet stran: 552

ISBN:9788075978479

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení