Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michal Čagánek – Odložený Vesmír

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Ztišená mysl. Jiskry života i zoufalství, přesně tak, jak to život umí namíchat. Román o cestě z hlavy do srdce, o prostém lidském štěstí a o ničem, které přesahuje vše – tak lze popsat román Odložený vesmír. Odkládat budeme. Emoce, zážitky, myšlenky a názory. Vesmír nás obklopí a pohladí svou moudrostí. Ale také chaosem, který rozvíří emoce a pak si je nechá sednout bez ladu a skladu. A často si ty emoce sednou na naše vlastní rány jako solné krystalky. A ryzí a syrové dialogy nás uvrhnou zpět do reality, která je někdy prostě taková, jaká je. A jakou ji nevidíme. Jakou milujeme, jakou nenávidíme, jaká nás ovlivňuje, byť jsme ji už zasunuli někam daleko do podsvětí sebe samých.

  

odlozeny-vesmirDrásavá syrovost Michala Čagánka

A tohle umí Michal Čagánek parádně vyšťárat, vydloubat ze všech záhybů všedních dnů, které (raději) upadly v zapomnění.

Určitě záleží na životním příběhu každého čtenáře, kam mu ty solné krystalky dopadnou, ale jsem si naprosto jistá, že něco odhalí určitě a v každém. A právě ta schopnost vydloubat to, co už je třeba dávno za námi, už jen to vzpomenutí si, které je už pomalu zaprášené v šuplících… to je síla. To je síla, která dává této knize opravdu ten pravý náboj. 

A také zvyšuje riziko, že knihu předčasně uložíme. A ještě víc zvyšuje riziko, že nám to nedá a čtivo přece jen dočteme. 

Marně jsem přemýšlela, jakou knížku mi jeho Odložený vesmír (ale i Plyšový Buddha) připomínají. Průvodce Pepe… ano ano… trošku „Ďáblovky od Hanse Ratha“… byť tady jsme zasazeni do české kotliny s českými osobnostmi, tím více pak ve chvílích hlubokého soustředění se stírá rozdíl mezi fantazií a realitou. Pepe i ďábel, který je možná Bohem nebo naopak, jsou průvodci, které někde za zády máme v různých životních chvílích všichni. Našeptávají. Jsou svědomím, nebo pokušením. Jsou správnou cestou, nebo scestím. A pořád tak zvláštně tvoří červenou nit celému příběhu.

Čtení, ze kterého se musíte chvíli probudit, když zaklapnete knihu, než pak jste schopni zase jít dál…

Vlivný podnikatel Aleš Hlavinka se hnutím osudu ocitá v situaci, kdy musí přehodnotit celý svůj život. A není to vůbec jednoduché. Snad vás namlsají ukázky:

 

„Víš ty vůbec, jaké to je, půjčovat si peníze od dítěte z kasičky? Hladit dcerku den co den do krve rozpraskanými prsty, když celé odpoledne nevytáhneš ruce ze dřezu v hotelové kuchyni?“ pustila se do mě mladá žena.  Oči měla plné slz, ve tváři vepsáno tolik bolesti, že jsem téměř sám zaplakal.

„Dokážeš si představit chodit půl roku s bolavými zuby, protože si nemůžeš dovolit si je nechat spravit!? Usmívat se mile na hosty v restauraci, když se ti ve skutečnosti chce brečet? Dívat se, jak se všichni nacpávají, zatímco tobě kručí v břiše? Mít tři zaměstnání, a přitom nemít pomalu ani na to základní, zatímco otec dcery nemá na práci nic jiného než rozhazovat peníze za totální nesmysly!?“

„To opravdu nevím,“ zasáhla mne její bolest. „Promiňte, co s tím mám ale společného já? Vždyť já vás ani neznám!“

„No právě!“ vyhrkla žena opovržlivě a vylila mi na hlavu kbelík fekálií.“

 

Emoce naplno, život naplno. Emoce nasyrovo, život nasyrovo. Pády a vzlety. Faleš a opravdovost… A někdy není jasné, co je co. Tak, jak to v životě bývá.

 

 

Název: Odložený Vesmír

Autor: Michal Čagánek

Nakladatelství: Synergie

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Stran: 256

ISBN 978-80-906777-6-0

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení