Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: James S. A. Corey – Tiamatin hněv. Expanze – kniha osmá

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Po dvou letech vychází v českém překladu pokračovaní sci-fi série Expanze s názvem Tiamatin hněv. Na konci předchozího dílu byli hrdinové zanecháni napospas nadvlády Laconie a Holden byl zajat. Jak už samotný název odkazující na mocnou babylonskou bohyni naznačuje, vstupují do příběhu opět neznámí, ale nad lidské chápání mocní ničitelé stavitelů bran.


knihaDěj Tiamatina hněvu je umístěn zhruba pět let po konci Vzestupu Persepole, na jejímž konci byli ústřední hrdinové rozděleni a známé pořádky byly změněny novou říší s názvem Laconia pod vedením Nejvyššího konzula Duarta. I po pěti letech je situace bezútěšná. Symbol jednoty hrdinů, vesmírná loď Rosinanta, je zaparkován v jeskyni a jednotliví členové posádky se snaží svým způsobem bojovat proti Laconii. Duarte ovšem cílí na jiné nepřátele než na odboj a příliš nedbá na to, jaké následky by jeho činy mohly mít.

Děj knihy poskočil o několik let dopředu, hlavním postavám přibyly vrásky a starosti, kterých jsou si dobře vědomi. Úvodní část příběhu se tak nese v duchu únavy a částečně i bezmoci, jak sabotovat Duartovu nadvládu, která se zdá být neotřesitelná. Politické machinace dostávají stejně jako v předchozím dílu hodně prostoru na úkor akčních pasáží. Postavy jsou hloubavější a snaží se přijít s nejlepší strategií, která by jim umožnila oprostit se od diktatury. Kartami zamíchá čin Laconie, po kterém do příběhu vstupuje i více akce.

I v tomto díle je dodržen systém zavedený v předchozích knihách. Příběh je podáván er-formou z pohledu několika postav. Kdo je zrovna na řadě s líčením svého pohledu na situaci se čtenář dozví z nadpisu kapitoly. Příliš prostoru opět nedostal Holden, bývalý hlavní hrdina předchozích knih. Nicméně se stále těší zvláštní důležitosti, jelikož mu připadl prolog, epilog a mezihry, které nesou označení Tančící medvěd. Přesto i on prodělal změnu charakteru, když se z přímočarého jednání přesouvá na dlouhodobé plánování. Také Naomi se překvapivě profiluje jako stratég a uchopuje se důležitého postu. Epizodní charaktery nejsou čtenáři série zcela neznámé – do příběhu se vrací Elvi Okoye známá z pátého dílu O poklad Ciboly, prostor dostává i Duartova dcera Tereza. Věk, starosti a znalosti postav jsou různorodé a nabízí pohled na situaci ze strany povstalců i říše. Pěkným detailem je propojení postav z předešlého dílu, děvčátko Elsa špatně reaguje na zradu Terezy v rámci hry. V předchozím díle právě Duarte zradil otce dítěte, ale s fatálnějším důsledkem.

Expanze je sci-fi, děj je tak umístěn do budoucnosti a kolonizace vesmíru je důležitým tématem. Autorské duo píšící pod pseudonymem James S. A. Corey přesto věnuje mnoho prostoru svým postavám, jejich charakteru a vůbec lidské morálce. Tematizována byla například i instrumentalizace dějin:

Fakt, že byl Duarte spoluviníkem toho obrovského masakru na Zemi, který byl milníkem definujícím Avasaralinu kariéru, nestál za zmínku. Vítězové už přepisovali historii. I když se to do tiskových zpráv ani vládních zpravodajských kanálů nedostalo, byl si Holden celkem jistý, že nikdo nezapomněl, že tenkrát stáli s Duartem na opačných stranách. A i kdyby ne, on si to pamatoval. (COREY, James S. A., 2020. Tiamatin hněv. Expanze – kniha osmá. Přel. V. Nový. Praha: Triton, s. 7. ISBN: 978-80-7553-831-4)

Překladu Expanze se po zesnulé české spisovatelce fantastiky Janě Rečkové ujal Vladimír Nový. Své práce se zhostil dobře, nicméně předchozí překlady se mi zamlouvaly více vzhledem k větné stavbě nebo použitým slovním výrazům.

Tiamatin hněv představuje zdařilé pokračování Expanze, knižní řady, která se dočkala i televizní podoby. Do příběhu vstupuje opět smrt a dodává mu na reálnosti. Zároveň jsou do příběhu opět výrazněji zapojeny neznámé bytosti, které ustoupily do pozadí na úkor lidských mocenských bojů. Následující devátý díl by měl být posledním. Nechme se tedy překvapit, jaký dopad budou mít laconské hrátky s neznámou civilizací na lidskou populaci a zda vůbec bude odhaleno, co jsou ničitelé stavitelů bran zač. Do této chvíle o nich postavy vědí minimum, jako například to, že dokážou během okamžiku nechat zmizet mnoho lodí i s jejich posádkami.

Název knihy:     Tiamatin hněv. Expanze – kniha osmá
Autor:     James S. A. Corey
Překlad:     Vladimír Nový
Nakladatelství:     Triton
Místo vydání:    Praha
Rok vydání:     2020
Vydání:     1.
Počet stran:     432
ISBN:     978-80-7553-831-4
Ediční řada:     Trifid

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení