Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lisa Genova – Levá strana světa

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Syndrom opomíjení levé strany nepatří k těm, které by lidé znali. Život s tímto onemocněním skvěle přibližuje román americké autorky Lisy Genovy s názvem Levá strana světa. Nejde přitom o nudný výčet symptomů a způsobů léčby. Kniha je naprosto strhujícím příběhem ženy, která měla vše a zároveň příliš málo.


knihaO Sáře, která je hlavní hrdinkou příběhu a celý jej vypráví, můžeme konstatovat, že je typickou matkou, jež nemá času nazbyt. Má tři děti, pracuje, nenajde si jedinou chvíli pro sebe samu, odpočinek je pro ni něco jako sprosté slovo. Varovných signálů, které k ní vysílá vlastní tělo a psychika, si urputně nevšímá, což ji přivede na pomezí života a smrti. Za tímto krátkým shrnutím je ale mnohem víc.
Sára je, jak sama o sobě říká, perfekcionistka typu A. Kupředu ji žene neustálá touha být nejlepší, vše má pod kontrolou, dokáže dělat x věcí najednou. Jakoukoliv volnou chvíli okamžitě zaplní činností, nejčastěji tou pracovní. Vlastní děti vídá pár hodin ráno, při zvládnutém dni i hodinu večer, více času tráví Sářiny ratolesti s chůvou. Její přístup k rodinnému životu nenajde u čtenářů přílišné pochopení, spíše budou kroutit hlavou. Poukazování na drahé značky, absolvování Harvardu a život v luxusu celkové vnímání Sářiny osobnosti jen zhorší. O to těžší je soucítit v momentě, v němž je Sářino její neudržitelné tempo viníkem dopravní nehody, jejíž nejhorším následkem je poškození mozku.
Náhle se ukazuje i druhá stránka ženina života, skrytá traumata z dětství, vyrovnání se s nimi, kumulace nepříjemných vzpomínek, když přichází největší rána – syndrom opomíjení levé strany, neglect syndrom.

„… Levá strana pro ni neexistuje.“
„Jak neexistuje?“ diví se Bob.
„Prostě není. Nevnímá ji. Nevšimne si vás, pokud stojíte po její levici, nedotkne se jídla na levé straně talíře a nemusí ani věřit, že její levá ruka a noha jsou její.“
….
„Víš, že máš levou ruku?“ zeptá se mě Bob.
„Samozřejmě že to vím,“ odvětím nesvá z toho, že mi klade tyhle směšné otázky.
Ale pak se nad touhle směšnou otázkou zamyslím.
….
Pokusím se odeslat stejnou zprávu své levé noze, ale mozek ji vrátí odesílateli. Je nám líto, taková adresa neexistuje.
„Bobe, vím, že mám levou ruku, ale netuším, kde.“
(GENOVA, Lisa, 2021. Levá strana světa. Brno: JOTA, s. 90-91. ISBN 978-80-7565-843-2.)

Román Lisy Genovy obsahuje dokonalé slovní obraty, díky nimž je děj poutavější, čtivější. Sářin příběh je navíc jedinečnou sondou do mysli ženy, která ztratila mnoho, aby objevila ještě víc. Cesta za vyrovnáním se s vlastním postižením je trnitá. Sára se ocitá v mnoha rolích – popírání, odmítání pomoci, víra v absolutní uzdravení, pochybnosti o tom, naprostá rezignace, frustrace, vztek, … Zdá se to jako začarovaný kruh, z něhož není cesty ven. Smířit se s realitou vyžaduje velkou dávku odhodlání a sebepřekonání. Má jí však Sára dostatek?
Nespornou přidanou hodnotou díla je skutečnost, že se čtenář seznámí s nemocí, o které se mnoho nemluví, ačkoliv nepatří k výjimečným. Autorka vystudovala psychobiologii a o neurologických onemocněních nejen že píše poutavé romány, ale rovněž o nich přednáší po celém světě. Skvěle si pohrála s názvem postižení opomíjení levé strany a cílí i na vnímání života jako takového, neboť všichni opomíjíme důležité věci, aniž bychom si to uvědomovali.

Název knihy: Levá strana světa
Autor:            Lisa Genova
Překlad:        Sylva Ficová
Nakladatelství:    JOTA
Místo vydání:        Brno
Rok vydání:        2021
Vydání:        1.
Počet stran:        359
ISBN:            978-80-7565-843-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení