Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Georgia Hunter – Měli jsme štěstí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Za druhé světové války zemřelo neuvěřitelné množství lidí židovského původu. Byli zabíjeni jen pro svůj původ. Spisovatelka Georgia Hunterová zjistila ve svých patnácti letech, že její předkové patří k těm, co přežili holokaust, a tak se chtěla dozvědět víc. O osudech rodiny Kurcových se rozhodla napsat knihu. Ta se jmenuje Měli jsme štěstí a v České republice vyšla v nakladatelství Kniha Zlín v roce 2021.



Manželé Kurcovi mají pět dětí – každé je jiné, každé má své sny a touhy. Kniha začíná v roce 1939, kdy německá armáda začala obsazovat pomalu země ve středu Evropy. Tyto události oddělují jednoho ze sourozenců od zbytku rodiny. Ady žije ve Francii a se svým životem je spokojený, svou rodinu žijící v Polsku ale považuje za přístav, kam se může kdykoliv vracet. To je mu ale odepřeno. Navíc je povolán, aby se zúčastnil bojů ve Francii.

Další ze sourozenců Genek se se svou manželkou dostane až na dalekou Sibiř. Ostatní sourozenci zůstávají v Polsku se svými rodiči. I tady musí mužská část rodiny narukovat do války. Ani ženy ale nejsou ušetřeny nepříjemným situacím. Halina, která pracovala v laboratoři, se musí smířit s prací na farmě, Mila, která se stará o malou dcerku, musí denně docházet do krejčovské dílny a pod svými šaty schovávat své dítě.

Všichni členové rodiny denně zažívají útlak ze strany společnosti. Musejí se skrývat, dávat si pozor na to, s kým mluví, komu věří. Často je sužuje únava, zima a hlad. Každý den znamená boj o holý život. V jejich srdcích ale stále hoří láska k vlastní rodině a na to se všichni snaží při svých strastech myslet.

Židé zažívali za války něco neuvěřitelného. Nikdo z nás by v jejich kůži rozhodně být nechtěl. Tito lidé museli denně doufat v malý zázrak. Často byli závislí na dobrodiní svého okolí, i na to se nedalo úplně spolehnout. Dodnes bylo napsáno mnoho knih o Židech a jejich osudech za druhé světové války. Kniha Georgie Hunterové i díky svému názvu Měli jsme štěstí ve čtenáři již na první pohled evokuje naději. Je pravda, že její rodina měla velké štěstí a podařilo se jí často přežít nemožné. Ale o tom je život.

Příběh není psán z pohledu vševědoucího vypravěče, vyprávění je čtenáři předkládáno z pohledu sourozenců – každý má čtenáři co říct –, všichni zažívají něco, co stojí za to vyprávět. Čtenář tak díky tomuto zvolenému typu vyprávění má možnost sledovat osudy celé rodiny a prožívat s nimi jejich útrapy, ale i malé radosti, které jim jsou dopřány. Autorka nezapomněla na popis typických židovských zvyklostí a tradic. Neváhá věnovat tomuto tématu i obsáhlejší kapitoly. Čtenář tedy jistě ocení možnost dozvědět se o tomto lidu i něco víc než jen fakt, že byl utiskován v období druhé světové války.

Kniha je opravdu plná naděje. I když byli jednotlivci vystupující v tomto příběhu zkoušeni strašnými věcmi, stále věří, že na konci tunelu na ně čeká světlo. A to je důležité si opakovat. Naděje umírá poslední a radost ze shledání se svými blízkými je nepřekonatelná odměna.

Autor: Georgia Hunter
Název: Měli jsme štěstí
Překlad: Pavel Kaas
Nakladatelství: Kniha Zlín
Místo vydáníPraha
Rok vydání2021
Vydání1.
Počet stran472
ISBN978-80-7662-101-5
Ediční řadaFleet

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení