Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jan Venca Francke – Sám sobě psem

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Jednoho chladného únorového podvečera roku 1984 přivítali dva sportovci na svět prvního společného potomka, který se po dobu svého dětství a dospívání vyznačoval mimo jiné i neduživostí a náchylností k různým chorobám. Jednoduše řečeno, čekali, že z něj vyroste všechno, ale extrémní sportovec rozhodně ne. Jan Venca Francke překvapil nejen své rodiče, ale často i sám sebe. Své nesčetné zážitky ze závodů, které běžným lidem připadají na hraně, často i za ní, sepsal v knize Sám sobě psem s podtitulem Zážitky ryzí z extrémních krizí.

 

sam-sobe-psemNázev knihy na první přečtení úplně nedává smysl, ale už po pár kapitolách je jasno, co tím autor vlastně chtěl říct. Jaké to je, když si veškeré hmotné věci k žití a přežití vezete mrazivou Kanadou na saních a místo psího spřežení zapřaháte do postroje sebe? Jaké to je, když mrazivou Kanadou jedete úplně sami ve dne v noci? Jaké to je, když jedinou vaši společnost na cestě představují vlčí smečky o několika desítkách členů? Vidíte stopy, slyšíte vytí a mezi stromy se při svitu baterky blýskají desítky očí… 

 

Autor ve svém vyprávění nepřeskakuje a drží se chronologie vlastních zážitků. Abyste se dostali na chladný sever, musíte přežít útrapy horkého jihu stejně jako Jan Venca Francke. Několikaletý pobyt v Austrálii zakončil cestou napříč rudým kontinentem na kole a to odstartovalo jeho touhu objevovat dál, co všechno lze na poli extrémních cestovatelských zážitků ještě zkusit. Když už cesta, tak pořádná, a když už pořádná, tak rovnou závodit. S ostatními, ale hlavně sám se sebou. Se svým tělem a hlavně svou myslí. A tak se autor stal účastníkem legendárního Yukon Artic Ultra – jednou, dvakrát, třikrát,… Málo mrzne? Co zkusit Iditarod Trail Invitational na Aljašce? 

 

Mráz k minus čtyřiceti, sníh, led, vítr, bouře a každý závodník jde sám za sebe předepsanou trasu, kde jediným záchytným bodem jsou kontroly umístěné od sebe desítky mil. Je jasné, že o zážitky nebude nouze, ale nebudou poněkud monotónní jako pohled do zimní krajiny. Kam se podíváte, vidíte bílou, ale sem tam se přece jen něco pohne. A to něco dokázal autor podat s humorem sobě vlastním, kterému nechybí ironie a nadhled. Jestli jsou zasněžené pláně monotónní, o vyprávění Jana Venci Franckeho se rozhodně nedá říct totéž. Smějeme se, protože sedíme pěkně doma v obýváku a chlad jde maximálně z ledničky. I přes sugestivní vyprávění si lze jen těžko představit extrémní podmínky, samotu a spánkovou deprivaci, což ve finále vede až ke stavům plných halucinací. Chtě nechtě se čtenář musí nutně zamyslet nad tím proč? Co člověka vede k tomu, aby tak moc vystoupil ze své komfortní zóny a dobrovolně bojoval o přežití? 

 

Odpověď si musí každý v knize Sám sobě psem najít sám. Možná ji přesně nezná ani autor, který nám na závěr naservíruje kapitolu o závodu Spine Race, kde pro změnu bojuje s vlhkem, deštěm a tunami bahna. Když milujete extrém, tak asi na podmínky nehledíte. S každým závodem se autor pral statečně, jak nejlépe uměl, totéž se dá říct o jeho knize. Drobné nedostatky se najdou, ale jako celek obstál a pokořil další metu, tentokrát literární. 

 

Název knihy: Sám sobě psem

Autor: Jan Venca Francke

Nakladatelství: Jota 

Místo vydání: Brno

Rok vydání: 2021

Vydání: (1., 2. atd.)1.

Počet stran: 231

ISBN/EAN: 978-80-7565-854-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení