Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Iva Tajovská – Než se rozdělíme

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Nový román Ivy Tajovské Než se rozdělíme můžeme v jistém smyslu považovat za třetí část trilogie, navazující na knihy Odpusť, že jsem se vrátil a Hořící nebe. Stejně jako v nich i ve svém novém díle sleduje osudy lidí, které dění okolo nich staví do krajních situací.

  

nez-se-rozdelimeKaždý z předchozích románů se odehrává v extrémní době. První světová válka, pak ta druhá. Českému čtenáři, žijícímu v relativním přepychu, pohodlí a klidu, by se mohlo zdát, že druhou světovou válkou doba globálních konfliktů skončila. Je potřeba zapátrat v paměti, a to autorka dělá. Dokazuje, že nic neskončilo, a i když by leckdo mohl namítnout, že „to bylo někde v Jugoslávii“, pohled na mapu ukazuje, jak blízko se odehrávají kruté boje.

 

Autorka sice navazuje na své předchozí knihy, ale ani čtenář, který je nečetl, o nic nepřijde. Vazba je velmi volná. Můžeme se setkat s George Harrisonem i s Mirjanou, vnučkou Čecha Martina, který se usadil v Srbsku. Cesta fotografa George Harrisona a Jima, který se stal jakýmsi jeho neformálním žákem, tvoří zcela samostatnou dějovou linku, prolínající se ostatními příběhy. Jediným pojítkem se stávají země bývalé Jugoslávie zničené válkou. Čtenář ji tak může pozorovat pohledem fotografů, který je zvláštní tím, jak mezi událostí a divákem stojí objektiv, osobnost fotografa i časová vzdálenost. Jsou to faktory, které mohou drama události zjemnit i vyostřit. Zcela jiný úhel pohledu může zprostředkovat Mirjana, ta v realitě bojů přímo žije, stejně jako její rodina, zejména bratr Dragan, jenž se potýká s následky psychického otřesu.

 

Setkání Mirjany a českou dvojicí Adamem a Jiřím je tak trochu oslí můstek a nic nemění na další, velmi důležité dějové lince. Ta Adama opouští a sleduje rodinu Jiřího – postupně jeho vlastní manželství, následně pokračuje v rodové linii dál, k sestřenici jeho matky.

 

Rozpad rodiny má sice příčinu zejména v Jiřího opakovaných nevěrách, ale rezonuje i s rozdělením Československa. Naznačuje to nejen název knihy, ale i jedné z kapitol, od prvního cizinci. Iva Tajovská se k této události nevyjadřuje politicky, ani se nedá říct, že by naznačovala, že by rozdělení státu mělo dramatický vliv na rozvody česko-slovenských manželství. 

 

V příběhu lékařky Lenky, jejíž jméno se objevilo ve svazcích StB, se autorka vrací k tématu, kterého se už několikrát dotýkala, například v novele Archiv, podle níž byla natočena zajímavá televizní inscenace. Iva Tajovská rozebírá do hloubky všechny aspekty spolupráce, dilema manželky a matky, postavené před volbu mezi dvěma zly, ale i morální postoj jejího syna Lukáše, který nemusel takový problém ve svém životě řešit, proto se nedokáže do situace své matky vžít.

 

Jako krátkou vsuvku autorka do knihy vkládá příběh Slávka Kopáče. Spojovací osobou je agent StB David Pelikán, který nutil ke spolupráci i Lenku. Kopáč je však jiný typ, spolupracuje dobrovolně z potřeby někam patřit. Tato jeho touha ho po revoluci přivede k sektě, očekávající konec světa na konci milénia. I to byla, jak si pamatujeme, událost hýbající světem. Mnoho lidí bylo ochotných uvěřit, že datum, obyčejné číslo, bude mít vliv na chod zeměkoule. Přitom se ani nebyli schopni shodnout na tom, zda tisíciletí začíná rokem 2000 nebo 2001. 

 

Román Ivy Tajovské je opět napsán s přehledem, bohatým a kultivovaným jazykem. Lidé nejsou pro autorku izolované entity, kromě toho, že žijí s rodinami, jsou i součástí společnosti a na jejich životy mají vliv události, které se odehrávají okolo nich i ve světě. Přes veškerá dramata, která se odehrávají, plyne kniha klidně, trochu melancholicky. Většinu děje vypráví autorka, přímá řeč není pro příběh nosná. Kniha v sobě skvělým způsobem spojuje sondu do psychiky postav s mapováním světových dějin, které bychom měli brát vážně, ne jako pouhé zprávy v televizi nebo na internetu. 

 

Název: Než se rozdělíme

Autor: Iva Tajovská

Nakladatelství: Maraton

Rok vydání: 2021

Číslo vydání: 1.

Počet stran: 240

ISBN: 978-80-907771-4-9

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení